Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal trädgårdstipp under utredning

Skulle en kommunal trädgårdstipp kunna minska på antalet otillåtna tippställen i Kumla?
Det är en fråga som tekniska kontoret nu börjat undersöka.

Annons

NA skrev i onsdagens tidning om en otillåten sopstation i Sköllersta. Även i Kumla finns gott om spontant uppkomna större och mindre tippar i skogsbryn och utkanterna av bostadsområden. Dessutom används ofta återvinningsstationerna på ett felaktigt vis.

– Det här är ett bekymmer. Vi har nyss varit ut och rensat upp vid Vägtorgets återvinningsstation, där gammalt matavfall låg blandat med andra saker, säger Anders Larsson, arbetsledare för Kumlas renhållning.

Påverkar miljönDe olovliga tippningarna påverkar även miljön. Till exempel kan diken täppas igen och bli översvämmade då närboende slänger trädgårdsavfall i diket.

På tekniska kontoret har man börjat kika på om en kommunal tipp för trädgårdsavfall och ris vore möjlig, och hur en sådan i sånt fall skulle utformas. Förfrågningar har sänts till Nyköping, Falköping och Lekebergs kommuner, som i dag har tippar för trädgårdsavfall.

Anders Larsson menar att frågan är komplicerad.

Alla vill ha nära till en plats där de kan slänga sitt trädgårdsavfall. Samtidigt får det inte vara för nära deras egen tomt då det kan lukta illa från tippen.

Mer ordningI frågan om tillgänglighet är det å ena sidan bra med en plats som är öppen dygnet runt. Men med personal på ett inhängnat område blir det mer ordning på vad som egentligen slängs.

– Örebro har tio stycken så kallade komposttippar som är öppna dygnet runt och obemannade. De får lägga ut 250 000 kronor om året bara på att städa upp på sånt som slängts där felaktigt, säger Anders Larsson som menar att han därför är emot en öppen obemannad plats.

– Om allmänheten tog större eget ansvar att slänga saker på rätt sätt skulle det förenkla mycket, men så är nu inte fallet. Det är också oklart om en komposttipp skulle göra att folk verkligen åker till den istället för att slänga det i närheten av sin bostad.

Den som i dag lagligt vill göra sig av med trädgårdsavfall får bege sig till den bemannade återvinningscentralen i Kvarntorp. Om fler tipplatser med eller utan bemanning kommer att anläggas får den fortsatta utredningen visa.

Mer läsning

Annons