Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen: "Många olika viljor"

Enligt Kumla kommuns personalchef Ulla Lundholm är situationen på Frejgården nu bättre, även om en del arbete ännu återstår för att få en bra fungerande verksamhet.

Annons

– Många olika viljor och inte alldeles enkelt.

Det är Ulla Lundholms reflektion över den första tiden med Frejgården, som öppnande i maj förra året.

Tre i personalgruppen har sedan årsskiftet valt att inte förlänga sina tjänster. Kommunen annonserar nu efter ersättare.

– Klart att det är ett misslyckande för oss. Men det är alltid svårt med nya verksamheter, säger Ulla Lundholm, som även är den svarat Socialstyrelsen med vilka åtgärder som kommunen kommer vidta.

En anledning till den uppkomna situationen är enligt Lundholm att man rekryterade personal med olika bakgrunder, vars enda gemensamma nämnare var att de skulle ha ett stort intresse för att jobba med ungdomar.

Samma mål– Det visade sig sen bli svårt att få personalgruppen att arbeta mot samma mål.

– Schemaläggningar har också tagit kraft och energi. Vi har ändrat schemat flera gånger efter personalens önskemål, men nu har vi satt ner foten, Verksamhetens behov måste trots allt få styra.

Enligt Ulla Lundholm var situationen på Frejgården som mest besvärlig vid tiden för Socialstyrelsens besök, och hon säger att arbetsmiljön på boendet nu är mycket bättre.

Tydligare rutiner och riktlinjer har tagits fram och även utbildningsinsatser har genomförts.

Projektanställd

Föreståndaren på Frejgården projektanställdes vid starten och var sedan den enda sökanden till tjänsten då den utannonserades internt.

– Han har haft en tuff roll under uppstartsskedet, men vi tycker han har den kompetens som krävs för att göra ett bra jobb. Vad gäller högskoleutbildning ska han nu få läsa kurser i bland annat juridik och sociallagstiftning.

Ulla Lundholm talar också om ett erfarenhetsutbyte som blir möjligt då allt fler boenden för ensamkommande flyktingbarn nu startas, och där kommunerna kan stötta varandra bättre än vid tiden då Frejgården öppnades.

Känns det med facit i hand som att ni tog er vatten över huvudet när ni startade Frejgården så fort?– Ja, kanske. Men vi var eniga politiskt. Det fanns även ett hårt tryck från Migrationsverket om att fler kommuner skulle börja ta emot och startsträckan var sen inte lång innan de första ungdomarna anlände.

Mer läsning

Annons