Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen söker ny uppvärmningstyp

Två tuffa vintrar har gett mycket höga uppvärmningskostnader för konstgräsplanen. Kumlas politiker vill nu hitta ny värme.

Annons

Konstgräset på Idrottsparken i Kumla invigdes för drygt två år sedan. Investeringen gick på drygt åtta miljoner kronor och har dessutom haft högre driftskostnader än budgeterat.

Investeringen har, precis som tänkt, gett fler träningstimmar för fotbollsspelare från kommunens olika fotbollsföreningar. Och även lag från andra kommuner har hyrt in sig på Idrottsparken.

Ökade med en tredjedel– Om man bara ser till IFK Kumla ökade vi vår träningsnärvaro med en tredjedel, det vill säga cirka 4 500 fler deltagare för våren 2011 gentemot samma period 2010, berättar Peter Eriksson, ansvarig på IFK Kumla Fotbolls kansli.

IFK Kumla tycker sig kunna se att den högre träningsdos, som konstgräset gett möjlighet till, har gett resultat. Till exempel vann tre av föreningens lag sina serier. Det gäller inte minst herrseniorlaget, som nästa år spelar i division 3 nästa säsong.

Har kostat mer än väntatMen den ökade aktiviteten på Idrottsparken har kostat mer än vad kommunpolitikerna räknade med. Till följd av snörika och kalla vintrarna de två senaste åren har driftskostnaderna dragit i väg.

Förra året överskreds budgeten med 400 000 kronor.

– Det har inte blivit som det var tänkt, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson, S.

Andra sätt ska utredasKommunstyrelsen har därför enhälligt fattat beslut om att utreda vilka andra sätt det finns att värma upp konstgräsplanen. I dag sker det med fjärrvärme.

I Hallsberg exempelvis fylls värmeslingorna under planen med en uppumpat grundvatten, som håller ger planen lagom temperatur även i kylan.

Utredningen ska vara klar till april nästa år.

Mer läsning

Annons