Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens barnomsorgsplanering ifrågasatt

I ett gemensamt brev ifrågasätter 17 pedagoger på Matildelunds förskola kommunens vision för barnomsorgen. Hur kan det komma sig att befintlig verksamhet ska betala priset för politikernas oförmåga att planera och budgetera ny verksamhet? skriver pedagogerna.

Annons

Samtliga pedagoger på förskolan har skrivit under och är också noga med att poängtera att det är i grupp protesten framförs.

Det rådande stoppet mot att ta in vikarier i verksamheten är, enligt pedagogerna, ingen nymodighet. Motsvarande åtgärder införs åtminstone en gång per år och har så gjort i ungefär ett årtionde.

Mait Walderlo, kommunens barn- och utbildningschef, håller med.

– Eftersom jag är ganska ny på min tjänst kan jag inte säga något om hur det sett ut bakåt i tiden, men det är en åtgärd som man får ta till när pengarna rinner iväg.

Har kostat mer

Verksamheten har nu kostat mer pengar än vad som budgeterats.

– Stoppet innebär att innan varje förskola anlitar vikarier, måste de först försöka se över om man kan lösa situationen med befintlig personal.

Enligt personalen på Matildelunds förskola är det här precis vad man alltid gör när någon i personalen inte kan komma till jobbet. Det ska ganska mycket till innan man ringer efter en vikarie.

Vikarie kan bara beviljas om rektorerna vänder sig till skolchefen.

”Misstrodda”

Frustrerade, besvikna, misstrodda och utarbetade är ord som personalen använder för att beskriva sin situation. ”Vi vill göra ett gott arbete och utnyttja den kompetens vi har, men vi känner att politiker och förvaltning inte ger oss de rätta förutsättningarna”, står det i brevet.

Mait Walderlo kan inte svara på med hur mycket budgeten överskridits.

– Det ser vi först i slutet av januari, när bokslutet kommer.

För att försöka förbättra stabiliteten och förebygga att vikariestopp inte ska införas fler gånger, ska nu hela verksamheten ses över.

– Vi ser att antalet barn inom förskoleverksamheten just nu är högt. Där-emot minskar det på andra områden inom skolverksamheten. Under våren ska vi se över hela verksamheten och försöka hitta nya sätt att arbeta. Kanske finns bra arbetssätt på vissa avdelningar som man också kan använda på fler ställen.

Kanske har verksamheten för lite pengar?

– Det är en politisk fråga. Vi har de pengar att röra oss med som politikerna bestämt.

Katarina Hanslep

019 155259

[email protected]

Mer läsning

Annons