Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kort möte efter lång valrörelse

Valrörelsen har varit lång. Kanske var det därför första fullmäktigesammanträdet efter valet blev kort.

Annons

Innan det var dags för upprop vid måndagkvällens kommunfullmäktige passade KF-ordförande Sölve Persson på att säga några ord om den nyss avslutade valrörelsen där lokalpolitikerna argumenterat för sin sak på olika arenor.

– Jag tror att man kan säga att alla partier har fått sin del av sorgeämnen och glädjeämnen. Men det blir nu vårt ansvar att förvalta det förtroende vi fått, konstaterade han.

Det var ett debattrött fullmäktige som därefter tog sig an dagordningen. Kommunens delårsbokslut och budgetprognos för 2011 debatterades inte alls. Detta trots att prognosen visar på att kommunen inte når målet på 36,9 miljoner i överskott för 2011. Resultatet landar troligen på 27,6 miljoner i stället. Överskottsmålet är satt för att klara kommunala investeringar och framtida pensionsutbetalningar.

Oppositionen hade önskat ett förutsättningslöst samtal om Kumlas ekonomi på längre sikt, men det röstades ner utan debatt i måndags.

Även frågan om en ny gymnasienämnd, där S-majoriteten och oppositionen hade olika syn på nyttan med en ny nämnd, klubbades igenom utan någon längre ordväxling.

– Det här är ett sätt att betona att gymnasiefrågorna är viktiga och det ger fler politiker möjlighet att vara med och tycka till om gymnasiet, ansåg kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson.

– Vi anser att hela utbildningspaketet ska ligga under barn- och utbildningsnämnden, kontrade Maria Haglund, (M).

Oppositionen reserverade sig mot beslutet, men omröstningen innebar att Kumla från den 1 januari får en gymnasienämnd med sju ledamöter. Socialdemokraterna föreslår att Björn Eriksson, blir ordförande. Han var tidigare en av Kumlas ledamöter i Sydnärkes utbildningsförbund och har tidigare varit ordförande i barn- och utbildningsnämnden och för närvarande är han ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Mer läsning

Annons