Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristen festival vill göra besökare till deltagare

Adam Tensta, Tomas Andersson Wij, Frida Sundemo och Amanda Mair är några av de artister som kommer att uppträda på årets Frizon som går av stapeln i morgon, onsdag.

Annons
Varde Frizon. Den alkohol- och drogfria festivalen Frizon drar i gång på onsdag och pågår veckan ut med seminarier, gudstjänster, samtal och konserter.

En festival inför Gud, står det på hemsidan. För femtonde året i rad arrangeras den kristna ungdomsfestivalen Frizon på Torpområdet utanför Kumla.

Lina Lagsten, projektledare för festivalen, är mitt uppe i förberedelsernas slutspurt.

– Jag känner mig så peppad.

Frizon startade i liten skala med runt 400 deltagare och har stadigt vuxit de senaste femton åren. Mellan tre- och fyratusen deltagare förväntas komma och årets tema är Tillbaka till framtiden.

– Vi upplever att man ofta pratar om problemen och de dystrare perspektiven av vad som är vår framtid, som miljöförstöring och det allmänna mörkret. Vi vill i stället lyfta den hoppfulla framtiden och prata om hur vi kan söka efter ett ljus, både på ett personligt och på ett globalt plan.

Temat kommer att genomsyra

det mesta under festivalen via seminarier, gudstjänster och musikakter. Bland annat kan man gå på seminarier som ”Du och jag, Döden” som handlar om hur vi förhåller oss till vad som händer när jordelivet tar slut. Man kan även lyssna på ”Gode Gud, sänd mig en man” som är ett samtal mellan en singelkvinna mitt i karriären och en nybliven mamma, eller seminariet ”Låt den rätta komma in” som handlar om kärlek och relationer.

– Frizons deltagarkultur är något som särskiljer oss från andra festivaler, säger Lina Lagsten.

– De som kommer är både deltagare och besökare, vi vill ha ett öppet samtal där alla får vara med och diskutera.

Jämställdhet är en annan viktig fråga

för Frizon. Målet är att ha lika många kvinnliga som manliga musik-akter, men precis som tidigare år har målet varit svårt att uppnå.

– Det har gått relativt bra att få både män och kvinnor att gästa gudstjänster och seminarier, men det är svårare med musikscenen. Tyvärr är det nog så att fler killar uppmuntras till att spela musik och bilda band. Vi vill se en ökad mängd kvinnliga bandakter och lyfta fram dem.

Men det är inte bara kön som arrangörerna tar hänsyn till när de väljer vilka som får uppträda på festivalen.

– Vi bokar band som vi tycker har något viktigt att förmedla och som är bra förebilder, samtidigt som de levererar hög musikalisk kvalitet.

Tomas Andersson Wij kommer

förutom att musicera att prata om sanningssökande, pretentioner, politik och tro med journalisten Magnus Sundell på lördag, vilket Lina Lagsten tycker ska bli spännande.

– Jag är jättenöjd med programmet för i år och ska själv försöka ta del av så mycket som möjligt. Det kommer att bli grymt!

Mer läsning

Annons