Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumla får extra besök av Skolinspektionen

Skolinspektionen ska, redan tre år efter sitt förra besök, till hösten göra ett nytt tillsynsbesök i Kumla. Anledningen är de många anmälningar som lämnats in.

Annons

– Vi ser att Kumla varit på kartan med flera illavarslande anmälningar. Därför gör vi en ny inspektion tidigare än vad vi annars tänkt göra, säger Gunnar Olausson.

Han är enhetschef på Skolinspektionen i Linköping som sedan 2008 ansvarar för vilka tillsynsbesök som ska göras. Tidigare var det Skolverket som vart femte år gjorde besök ute hos kommunerna.

– Deras besök var schematiska och genomfördes på liknande vis varje gång. Jag vill nog påstå att vi är mer envisa och enträgna av oss, säger Gunnar Olausson och talar om att de gör en riskkonsekvensanalys för de olika kommunerna.

Anmälningar en orsak

– Där väger vi ihop olika saker, bland annat hur många anmälningar en kommun har fått på sig. I de fall där vi inte är belåtna kan det bli så att vi gör ett besök tidigare än efter fem år, säger Gunnar Olausson.

Av länets kommuner är det bara Kumla som Skolinspektionen granskar detta år, och då alltså redan efter tre år. Lekeberg har en inspektion att vänta nästa år. Det är då sju år sedan senaste inspektionen gjordes där.

Många missar målen

Vid Skolverkets besök i Kumla hösten 2008 påtalades bland annat att kommunen måste jobba mer med elevernas måluppfyllelse, då en fjärdedel lämnade grundskolan utan godkända betyg i ett eller flera ämnen.

Arbete pågår just nu med att införa en ny ledning av Kumlas skolor. Även det hänger samman med Skolverkets inspektion som lyfte fram vikten av rektorernas pedagogiska ansvar.

Skolinspektionen har även under de gångna tre åren vid ett flertal tillfällen riktat kritik mot kommunen i enskilda elevärenden, där elever mobbats eller inte deltagit i skolundervisning.

Även vid denna inspektion hör elevernas måluppfyllelse och rektorernas ledarskap till det som Skolinspektionen kommer att titta särskilt på. Redan nu i vår ska också en webbenkät sändas ut till elever, föräldrar och lärare.

Mait Walderlo började i höstas som ny barn- och utbildningschef.

Hon säger så här inför Skolinspektionens nya besök:

– Vi väljer att se Skolinspektionens granskning som professionell hjälp. Därför har vi ingenting emot att de kommer tidigare än de först hade tänkt. Det är bra att få verksamheten objektivt granskad och belyst.

Mer läsning

Annons