Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumla kan få konserthus

Om femton år kanske framtidens Jussi Björling gör ett bejublat framträdande i Kumlas nya konserthus. En alltför stor tanke eller en naturlig del av en ”stor” småstad?

Annons

I dag används Folkets hus scen, Folkan, för både teater, bio och direktsänd opera från världens stora scener. Men tanken på att skapa ytterligare en scen för musik- och kulturevenemang i Kumla har väckts.

– Det stör mig att man ofta hänvisar till Örebro, säger Thage Arvidsson, vd för kommunala Kumla fastigheter, som var en av dem som presenterade tanken när landshövdingen var på besök i Kumla i förra veckan.

Att den som vill nöjesbada, gå på konsert eller besöka en stadspark ska behöva åka två mil norrut tycker Arvidsson är ett feltänk.

– I så fall behövs ju inte den lilla staden, då kan vi bara ta fram bostäder och skolor. Jag anser att vi behöver ha med det andra också.

Förslaget är väckt på tjänstemannanivå, men har presenterats för några av politikerna i kommunledningen.

– Liksom andra större infrastruktursatsningar är det viktigt att i tid fundera över placeringar, kommenterar Kurt Larsson konserthusfunderingarna.

Att allt inte kan byggas på en gång är en självklar insikt. Ett nytt äldreboende och en upprustning av Vialundskolan är stora satsningar som ligger före i tiden.

– Men frågan uppstår ändå var man ska reservera mark för en sådan här sak, så att inte lämpliga platser bebyggs med bostäder eller affärslokaler, säger Kurt Larsson.

En tanke är dock att konserthuset skulle kunna finnas i närheten av Folkets hus och biblioteket och därmed förstärka det ”kulturella centrum” som redan finns väster om järnvägen, med biblioteket och Folkets hus.

– Det här är säkert en fråga som kommer upp i en kommande centrumplan, säger Kurt Larsson som även anger Kumla sjöpark som en möjlig plats för ett eventuellt konserthus.

– Liknande placeringar finns i en del andra städer, säger Larsson.

– Det här kan ses som en försöksballong, det hör till vårt uppdrag som tjänstemän. Sedan blir det upp till politikerna att värdera detta, säger Thage Arvidsson avslutningsvis angående de stora planerna för den växande småstaden.

Mer läsning

Annons