Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumla och Hasselfors bjöd på fest och kalas

Badsäsongen är över och det kryllar åter av evenemang runt om i Sydnärke. I går gjorde NA besök på Hasselforskalaset och Sjöslaget i Kumla, två platser där folk roade sig av hjärtans lust.

Annons
Åh åh åh cadillac!  När det drar ihop sig till Hasselforskalaset tar diakon Åsa Gruffman ledigt från kyrkan och glider iväg till festen med maken Magnus i deras Cadillac Coupé de Ville, årsmodell 1955.

 I Hasselfors är affären borta, och skolan går samma väg. Men Hasselforskalaset kan ingen ta ifrån dem.

– Nej, folket i Hasselfors är duktiga på att ta tillvara sina intressen. Det finns en stolthet här, sade Matz Petterson som var program- ledare under lördagen.

Hasselforskalaset startades av byalaget för 16 år sedan, med ordföranden Ivan Persson i spetsen. Sedan dess tycks kalaset bara bli populärare och har också blivit en hemvändardag.

Förutom marknadsstånd och loppis bjöds på underhållning av olika slag. Delar av Jansons frestelse fanns på plats. Lennart Erlandsson och B-O Söderberg värmde upp publiken inför kvällens dans och hade releaseparty för en ny cd-skiva.

– Det är trevligt här i Hasselfors. Till hösten siktar vi på att ta oss till Brunnsparken, sade duon.

Som vanligt lockade utställningen av veteranfordon många besökare som beundrade de glänsande bilarna. Bland alla som ställde ut fanns Åsa Gruffman, som de flesta normalt sett är vana att se som diakon Ramundeboda församling.

– Min man Magnus är uppväxt med bilar som intresse. På senare år har jag också börjat gilla dem så nu åker vi på bilträffar ihop och har kul, berättade Åsa.

I Kumla pågår samma dag musikfestivalen Sjöslaget. Under eftermiddagen är det ännu tunt med folk i Djupa- dalsparken. De tre första banden för dagen presenteras av Studiefrämjandet. Ett av dem är bandet Mys pys. Kumlabandet, som skriver och spelar musik på svenska, öppnade med sin nya låt Sommar.

– Nu när sommaren är slut spelar vi en låt om den bara för att jävlas, säger bandet.

Sjöslaget som arrangeras för tredje året i rad har utökats med en gratisdag för att fler ska kunna ta del av festivalen.

– Det är kul att kunna bjuda på en gratisdag. Folk har gnällt på att de ville ha större artister och att de ville ha gratis. Vi var tvungna att ha entréavgift första dagen för att finansiera Eldkvarn, säger Nicklas Högberg, arrangör Sjöslaget.

Han berättar att folk var nöjda under fredagen och att han tycker lördagen flyter på bra.

– Det känns som vi fått till det bra i år. Vi har lärt oss mycket under vägen och gjort misstag. Det har varit som en skola, säger han.

Mysigt. Kumlabandet Mys pys! spelade på Sjöslaget. När sommaren närmar sig sitt slut passade de på att spela en låt om årstiden.Foto: Emma Lindström
kalas i byn. Från tidig morgon till sena natten roade sig folk i Hasselfors. Foto: Barbro Isaksson
Publik. Håkan Jansson, Amanda Jansson och Ingela Jansson var på Sjöslaget för att se bandet Mys pys!Foto: Emma Lindström

Mer läsning

Annons