Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumla ökar mest i länet

Statistiska Centralbyråns befolkningsiffror för första halvåret är ljuv läsning för de styrande i Kumla. Kommunen är den som procentuellt sett ökar mest i länet.

Annons

Mellan den 31 december 2009 och 30 juni 2010 har Kumla ökat antalet innevånare med 143 själar. En procentuell ökning med 0,7 procent – att jämföra med Örebros ökning på 0,53 procent.

– Givetvis är det glädjande siffror, säger kommunalrådet Lennart Eriksson (S).

Han uppger att orsaken till ökningen är kommunens långsiktiga satsning på skolan, fritidsanläggningar och tomter till rimliga priser. Ett arbete som Lennart Eriksson vill ge flera av partiets företrädare på kommunalrådsstolen kredit för.

– Vi har arbetat på ett sätt som inte är så vanligt. Vår satsning på att köpa mark har medfört att det blivit mindre byråkratisk att ta fram tomter till bostäder och företagsetableringar, förklarar Eriksson.

Den tomtmark som kommunen tillskansar sig kan vara nyttig för markbyten också.

Men för att nå fram till visionen om att Kumla ska ha 25 000 innevånare år 2025 räcker inte nuvarande befolkningsökning.

– Det är som sagt en vision, om den blir verklig 2027 eller senare är inte så viktig, förtydligar Eriksson.

Men för att komma ikapp visionen säger han att tempot på satsningen inom skola, barnstugor, äldreomsorg och bostadsbyggande måste öka. Bland annat har man försökt att få större privata bostadsbolag att sätta grävskopan i backen i Kumla, men det har ännu så länge endast resulterat i visat intresse.

Andra faktorer som talar för att inflyttningstakten till Kumla ska öka är närheten till Örebro samt att det finns järnväg.

– Sedan vi fick loss mark till långtidsparkering vid järnvägsstationen har Kumla blivit ett bra alternativ för jobbpendlare.

Därför har ett resecentrum hamnat högt upp på kommunalrådets prioriteringslistan.

Mer läsning

Annons