Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumla överklagar Kvarntorpsbeslut

Kumla kommun kommer att överklaga ett beslut av Bergstaten. Det gäller de omdiskuterade tillstånden för provutvinning av bland annat kerogen.

Annons

På två områden, som båda ligger inom både Kumlas och Hallsbergs kommuner, har Bergmästaren beviljat Svenska Skifferoljeaktiebolaget förlängning av det undersökningstillstånd som bolaget haft sedan september 2005.

Bolaget kom in med sin ansökan en dag innan det gamla beslutet om en förlängning på tre år gick ut. Det nya beslutet innebär att undersökningstillståndet som avser utvinning av kerogen ur alunskiffrar förlängs från den 14 september och ett år framåt.

”Bedrövligt”

– Vi kommer att överklaga. Det är bedrövligt att Bergstaten bara förlänger och förlänger de här undersökningstillstånden, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson (S).

Ett område som Svenska Skifferoljeaktiebolaget fått projekttiden förlängd för är Kvarntorp 5. Det ligger i området kring Kvarntorpshögen och är det största av de aktuella områdena, 2 539 hektar.

Det andra området, Bresätter 1, är ett mindre område som även det går över kommungränsen mellan Kumla och Hallsberg.

Tillståndet medger provutvinning av kerogen och metaller ur gamla alunskifferupplag samt nybruten malm.

Kumla kommuns jurist Kristin Edström har sammanställt de båda överklaganden som nu sänts till Förvaltningsrätten i Falun.

Hon påminner om den vetorätt som Sveriges kommuner har att ta till, för att stoppa brytning på sin mark.

– Eftersom vi ser en brytning som orealistisk, skriver vi alltid i våra yttranden att vi tycker det är dumt att fortsätta undersökningstillstånden. Som vi ser det kommer det ändå inte att leda till någon brytning, säger Kristin Edström.

Mer läsning

Annons