Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumlakille klimatforskar på nordliga breddgrader

Havet har alltid fascinerat 22-åriga Anders Torstensson som för fyra år sen flyttade till Göteborg för att studera till marinbiolog. Under våren kommer han, tillsammans med en grupp forskare från Göteborgs universitet, att ge sig ut bland isbjörnar på polarexpedition vid Svalbard för att studera biologiska processer på Arktis.

Annons

Hur känns det inför resan?

- Det ska bli jätteroligt, det är verkligen ett jättespännande projekt och en stor möjlighet för mig att få vara delaktig i ett sånt här projekt. Det är inte alla studenter som får tillfälle att åka på den här formen av uppdrag.

Vad ska ni göra på Arktis?

- Huvudsyftet är att förbättra existerande klimatmodeller för hur polerna påverkas av klimatförändringar, genom att låta kemister och biologer samarbeta kring vad som händer på Arktis. Vi kommer till exempel att studera hur de naturliga flödena av växthusgaser påverkas av de biologiska processerna som sker där nu. Området är väldigt känsligt för klimatförändringar eftersom de sker så mycket snabbare där än övriga delar av jordklotet.

Varför är det viktigt att studera vad som sker på Arktis?

- Arktis påverkar hela jordens klimat, isarna kyler ned jorden och en stor del av de solstrålar som kommer mot jorden kan reflekteras bort igen av isen och försvinna i atmosfären. Försvinner isen helt finns ingenting som kan avvisa all den värmen och kommer vi att se kraftiga förändringar i världen.

Hur stor skillnad kommer er expedition kunna göra i den här frågan?

- Vi hoppas på att kunna göra skillnad, men klimatet är så otroligt komplext och det är svårt att komma fram till någonting större med bara en studie. Men det viktiga här är att vi nu kommer arbeta tillsammans från olika ämnesområden.

Hur har du förberett dig inför kylan och isbjörnarna?

- Jag har införskaffat mig lite nya kläder, som en rejäl jacka och riktiga skoterkängor. När det gäller isbjörnarna ska det nog gå bra. Man får med sig en specialutbildad och beväpnad vakt med sig om man ska lämna byn som vi ska bo i.

Vad kommer du göra efter resan?

- Till sommaren har jag pluggat klart och tar examen som marinbiolog. Jag vill gärna fortsätta inom universitetet med doktorandstudier och hoppas kunna jobba på liknande projekt om klimatförändringar.

Hur påverkar du klimatet?

Tipsen som gör dig klimatsmart.

Platstpåsar

Maten

Apelsinjuice

Däcktrycket

Skaffa kolla på dig själv!

Mer läsning

Annons