Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läraren: ”Jag hann backa innan det small”

Läraren Magnus Åkerhielm backade instinktivt undan då petflaskan han petat till på började bete sig konstigt. Dagen efter smällen är han mest bekymrad över att de som ligger bakom inte förstår följderna av experimenterandet med kemiska substanser.

Annons
Här small det. Magnus Åkerhielm visar var han fann den exploderande flaskan.

– De förstår inte konsekvenserna av det, att det kostar samhället mycket pengar och att fingrar kan ryka om man är för nära då det smäller, säger Magnus Åkerhielm, idrottslärare på Kumlaby skola som tidigare också undervisat i kemi.

Inte vanligt vatten

Att det inte var vanligt vatten i den en och en halvliterflaska som fanns utanför gymnastiksalen, kunde Magnus snabbt konstatera. En kemisk reaktion startade direkt då han snuddade flaskan och smällen som följde efter åtta-tio sekunder hördes vida omkring på skolområdet.

– Jag och kollegan som jag tillkallat hann backa undan 8–10 meter innan det small, säger Magnus.

Det enda synliga tecken dagen efter smällen är små bitar av folie som spreds på marken när flaskan exploderade.

Annan flaska i förvar

En annan misstänkt petflaska hade hittats tidigare i veckan. Den förvarades i väntan på polisens bombgrupp i en lokal klassad som skyddsrum, men skulle senare visa sig innehålla enbart vatten.

– Vad vi känner till har det inte förekommit något liknande tidigare vare sig här eller på andra skolor i Kumla, säger rektor Viktoria Holmgren.

På onsdagen fick alla elever information av sina respektive lärare, och möjlighet att ställa frågor. Information om händelsen lades också ut på skolans hemsida.

– Det har inte varit några större reaktioner dagen efter, men några föräldrar ringde mig på morgonen och kände sig oroliga, säger Viktoria Holmgren.

Mer läsning

Annons