Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Missförhållanden hör inte till vanligheterna”

Djurrättsalliansens dokumentation om dåliga förhållanden på minkfarmar är inte försvarbart, tycker Skyberga minkfarms ägare Sven-Olof Lannhard. Dock tillhör det inte vanligheterna, säger han.

Annons
Skyberga minkfarm utanför Kumla är inte en av de farmar som har dokumenterats av Djurrättsalliansen.

Skyberga minkfarm utanför Kumla är inte en av de farmar som har dokumenterats av Djurrättsalliansen. Men farmens ägare, Sven-Olof Lannhard, kommenterar det avslöjande som Djurrättsalliansen har gjort angående missförhållanden på vissa minkfarmar.

Måste avskiljas– Det är inte försvarbart. De som äger djuren ska avskilja de skadade djuren, behandla dem som går och avliva dem som inte har så bra prognos, säger han.

Att minkar äter på varandra och dödar varandra är inte vanligt i farmmiljö, berättar Sven-Olof Lannhard. Beteendet är däremot mer vanligt förekommande hos minkar i det vilda. Upptäcker man liknande beteende hos djur på en farm försöker man att avla bort det.

– Men sådant kan hända, man kan inte sticka under stol med det.

Dela på kullarnaSven-Olof Lannhard säger att ett sätt att minimera risken för bitskador är att dela på kullarna redan vid sex veckors ålder. Djurskyddslagen står dock i vägen för det då den säger att man inte får sära på valpkullarna förrän de är åtta veckor gamla.

– Vi tummar lite på det om vi måste av sådana här skäl, om vi ser att djuren far illa.

Så du ser inget problem med hur minkarna har det i burarna?– Nej, det ser jag inte. Sköts det rätt är det inget problem.

Sven-Olof Lannhard berättar också att minkarna lever ett längre liv i bur än i naturen där sjukdomar, rovdjur och brist på mat gör att de ofta dör i valpstadiet.

Tveksam till bilderNär det gäller Djurrättsalliansens avslöjande påpekar han att det endast är en mindre del av landets minkar de har besökt. Dess-utom är han tveksam till vissa bilder som Djurrättsalliansen visar.

– Vilken farmare hänger upp kadaver i ett träd?, säger han om bilden som visar just en död mink hängandes i ett träd.

– Man ska ha i åtanke att de har en speciell agenda. De ska ju ha bort all uppfödning och all djurhållning. Jag tror inte att så många ställer upp på att inte få äta kött.

DjurskyddskontrollDet är numer länsstyrelsen som står för djurskyddskontrollen av djurfarmar. Fram till den 1 januari 2009 var det kommunerna som skötte arbetet. Under åren 2005–2008 har Skyberga minkfarm inte fått någon anmärkning av Kumla kommun. Länsstyrelsen i Örebro har ännu inte besökt Skyberga, men det står på årets att göra-lista.

– Det ska göras regelbundet, hur ofta är efter en bedömning av hur stor risken är att djuren far illa, säger Lotta Sundqvist, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen i Örebro.

Mer läsning

Annons