Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Na:s nye bloggare finns överallt på nätet

Ständigt uppkopplad, ständigt på väg. Gustav Holmström går fortfarande på högstadiet men ses redan som en supertalang av Veckans Affärer. Nu har han börjat blogga på na.se.

Annons
Under fotograferingen av Gustav Holmström hann 15-åringen själv ta bild på fotografen och lägga ut på Twitter innan bildtagningen var klar. (OBS Bilden är ett montage.)

När jag ringer Gustav för en intervju konstaterar han med ett leende att vi borde ha fört samtalet över nätet. 15-åringen som går i nian på Skogstorpskolan i Kumla finns överallt på nätet. I bloggar, på Twitter och Facebook. Och framförallt – i mobilen.

Ska man boka ett möte med Gustav spelar det ingen roll var du skickat frågan. Allt är kopplat till mobilen och svaret kommer inom 30 sekunder.

– Jag är inte uppkopplad när jag sover ... Och på lektionerna i skolan får vi inte ha mobilen så den stör. Men annars så.

Men tröttnar du aldrig?

– Ibland kan det vara stressande men då lägger jag bara ifrån mig mobilen. Jag bestämmer ju nivån själv och blir det ”information overload” stänger jag av.

Många försöker spå framtiden för internet. När tidningen Medie-världen i sina sista nummer som papperstidning valde att blicka framåt 2014 fick Gustav vara en röst. Och på frågan om vad som är nästa stora grej med internet blir svaret just mobilen.

– De nya touchmobilerna som iPhone är ju designade till nät-användning och den utvecklingen kommer att fortsätta. Att koppla allt till mobilen är framtiden. Den har du ständigt med dig och kan använda överallt. Men då måste operatörskostnaderna sänkas, det är fortfarande för dyrt.

15-åringen från Kumla har på kort tid gjort sig ett namn på nätet och diskuterar ledigt med chefredaktörer och webbutvecklare. Redan som 13-åring blev han tillfrågad av örebroaren Kal Ström om han inte kunde jobba lite extra på webbutvecklingsföretag Happy User.

– Jag började med att vara på Jaiku (finsk motsvarighet till Twitter) när det var hett och lärde känna folk där. Sen köpte Google upp Jaiku och förstörde det precis som så mycket annat. Jaiku blev katastrof och låg nere i flera veckor precis som mycket annat som Google tar över. Då flyttade alla i branschen över till Twitter och jag hängde på.

Spås lysande framtid

Sen dess har Gustav gjort jobb åt TV4, föreläst på SVT om ungas vanor på nätet och hamnat på Veckans affärer lista över ”supertalanger 2009”.

Skogstorpseleven spås en lysande framtid men vill också radera ut fördomarna om unga på nätet och vid datorn. I en tidigare intervju har han kallat unga för tekniska idioter.

– Många äldre tror att alla unga kan allt om datorer men så är det inte alls. Det beror ju på vad man gör vid datorn. Spelar man bara Counterstrike så betyder det inte att man kan det andra. Unga slår också på skärmen när datorn strular, precis som vuxna..

Så Gustav använder sin tid till annat. Som att arrangera ”Mini geek camp” i Stockholm för ett par veckor sedan. Ett forum för unga med idéer kring webbtjänster där deltagarna delades upp i lag och bytte erfarenheter. Gustav fick Swebus och en rad andra företag att sponsra och Telia stod för maten.

Nu ska tiden räcka till att börja blogga på na.se.

– Det känns roligt och jag kommer att kunna nå ut till fler och andra personer än i dag. Mina besökare kommer att få läsa om prylar och speciellt mobilen. Och så självklart om internet och sociala medier.

Mer läsning

Annons