Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närkesten hugger sig in i historien

Kumla-företaget Närkesten är på väg att hugga sig in i den svenska historien. När Stockholms slott genomgår sin största restaurering någonsin är Närkesten en viktig aktör.

Annons
Både de gamla och nya stenarna är noggrant utmärkta så att man vet exakt var i slottets sockel som de ska sättas upp igen. Därför är det viktigt att arbetet sker i rätt ordning och Philipp Ross, Josh Beech och Stefan Aronsson får leta en stund innan de hittar nästa sten som står på tur att huggas till.

Det ser inte så speciellt ut om man ska vara ärlig. Gamla kantstötta stenar ligger på rad bredvid nya fina i ett vanligt förråd.

Men om de gamla stenarna kunde prata skulle de säkert kunna berätta en hel del som rör Sveriges historia – om drottningar, kungar, statskupper, pöbelupplopp och allt vad det nu kan vara.

De gråa stenarna kommer nämligen den del av det kungliga slottet som just nu restaureras. De har plockats ned sten för sten från slottets sockel och därefter fraktats till Kumla för att putsas till och sedan sättas på plats igen.

– Men av 400 stenar är 110 för dåliga och ska därför ersättas med nya, berättar Lars-Åke Aronsson, en av Närkestens fem delägare.

Bredvid honom ligger därför den specialbeställda sandstenen från Tyskland som nu ska handhuggas med yxa – det vill säga precis som man gjorde förr i tiden, när slottet uppfördes. Tanken är förstås att de nya stenarna ska smälta ihop på ett naturligt sätt med de gamla.

– Det är en gammal teknik men egentligen inte säkert märkvärdig. Jag har själv prövat på att hugga med yxa men det var länge sedan, kanske 40 år sedan, berättar Lars-Åke.

Tekniken att hugga med yxa används knappt längre i Sverige. Här är det mejsel och tryckluft som gäller när sten huggs till. Men framför allt är det bristen på stenhuggare som gör att det är en tysk och en engelsman som står i förrådet och hugger i stenen.

– Jag känner bara sex-sju stenhuggare i Stockholm och ingen av dem är svensk, säger Philipp Rose från Tyskland.

De korta, distinkta yxhuggen utförs inte efter någon mall – tvärtom så vill man att den enskilda hantverkarens arbete ska avspeglas i den sten som huggs. Stenarna ska helt enkelt se olika ut.

Dessutom kan man avläsa på stenarna vem som huggit den. Philipp och engelske kollegan Josh Beech följer en mycket gammal tradition när de placerar sitt eget stenhuggarmärke på stenarna de tagit sig an. Sådana märken har använts sedan medeltiden för att ange att en sten huggits av en viss stenhuggare.

Alla stenar – gamla som nya – är noga märkta av slottsarkitekten. Det är han som bestämmer vilka stenar som användas och hur de ska placeras när de väl ska sättas tillbaka i sockeln. Det är till exempel mycket noga att färgskalan stämmer.

– Jag har inte så mycket att säga till om där, konstaterar Lars-Åke med ett leende.

I huvudsak är det stenarna i sockeln som Närkesten fokuserar på, men företaget gör vissa fasadarbeten. Dessutom hjälper man en dansk firma att montera de två ton tunga blocken som ska utgöra kordonglisten vilken löper mellan sockeln och fasaden.

– Danskarna hugger till den och vi monterar den, berättar Lars-Åke.

Närkesten sysslar i huvudsak med nybyggen, men genom årens lopp har företaget varit med om flera andra restaureringar av gamla byggnader. Nicolaikyrkan i Örebro är ett exempel på det. Men när Lars-Åke Aronsson får tänka efter en stund medger han att det är något visst med att arbeta på Stockholms slott.

Om inte annat är det krångligt. Säpo kollar alla som jobbar där och det är en begränsad yta att jobba på. Turister finns överallt plus att det är många arrangemang som hindrar och ibland helt stoppar arbetet. Sprintskidtävlingen Royal Palace Sprint är ett exempel på det för att inte tala om gårdagens bröllop mellan prinsessan Madeleine och Chris O’Neill.

– Alla ska upp för den där jäkla Slottsbacken där vi är, skrattar Lars-Åke.

Arbetet kommer att ta 25 år och beräknas kosta runt 500 miljoner kronor. Men så handlar det om den kanske mest kända byggnaden i Sverige.

– På en vanlig arbetsplats ska det ofta drivas på, men här är det noggrannheten som prioriteras.

Lars-Åke påpekar att Statens fastighetsverk också är noga med säkerhetstänkandet och att det finns rätt utrustning. Verket sparar inte på pengarna när det gäller sådant som ställningar och utrustning för att suga bort allt damm som bildas när stenarna plockas ned.

– De vill också att vi som jobbar där ska få en känsla för det vi håller på med. Till exempel har vi fått gå på en slottsvandring som leddes av slottsarkitekten. Då fick vi fick komma in på ställen som allmänheten inte har tillträde till.

Närkesten har ett treårigt kontrakt som löper från 2012. Därefter kommer Statens fastighetsverk att gå ut med en ny upphandling.

– Men då är inte jag med längre, säger Lars-Åke som snart går i pension. Slottet blir mitt sista jobb.

Varje stenhuggare har sitt eget stenhuggarmärke.

Tyska specialbeställningar

Närkesten putsar originalstenar i Stockholms slotts fasad samt hugger till nya, specialbeställda stenar från Tyskland. 

Närkesten bildades efter att Yxhults Stenhuggeri lades 1980.

Lars-Åke Aronsson har varit med sedan i starten och är i dag en av fem delägare.

Bolaget jobbar med byggprojekt där natursten ingår. Det rör sig framför allt om nybyggen men även om restaureringar av gamla byggnader.

Totalt jobbar 24 personer på företaget.

Mer läsning

Annons