Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästan alla förarprovgår till Trafikverket

Den nya förarprövaren i Kumla ska bara förarpröva gymnasieeleverna. Resten tar Trafikverket hand om.

Annons

Komvux rektor i Kumla, Rolf Östman, konstaterar att NA:s granskning pekat på en hel del brister som man inte varit medveten om:

– En del brister har vi känt till men inte alla. Vi kände till exempel till och hann börja åtgärda att antalet elever var för högt för att förarprövaren skulle hinna med sitt jobb och fullfölja sina skyldigheter, säger Rolf Östman.

Ej antagna

NA visade också att personer fått körkort för tung trafik av skolans förarprövare, trots att de inte antagits till yrkesförarutbildningen och inte heller kunnat visa några betyg.

– Att förarprövaren utfärdat körkort till personer som inte varit elever kände vi inte till innan vi övertog vuxenutbildningen från Sydnärkes utbildningsförbund, säger Rolf Östman.

En av tolv klarade

13 komvuxelever förarprövades i fjol på Trafikverket eftersom skolans förarprövare slutat. Men bara en av tolv klarade förarprovet. Den 13:e fick inte ens köra upp eftersom han inte klarade teoriprovet. Anmärkningsvärt, tyckte Transportstyrelsen, som ifrågasatte utbildningens kvalitet och konstaterade att skolan inte borde låta elever köra upp om de inte är redo.

Beslutet om att hädanefter låta alla komvuxelever på yrkesförarutbildningen förarprövas på Trafikverket gäller från den 16 maj. Kumla kommun har nu anställt en ny förarprövare som fortfarande har rätt att förarpröva både gymnasieelever och komvuxelever. Men han ska alltså enbart förarpröva gymnasieeleverna.

– Vi har nu lärt oss att arbetsmängden kan bli för stor för en enda förarprövare som ska klara av att jobba med och bedöma båda grupperna. Därför gör vi så här i stället. På så sätt får vi en oberoende utbildningskontroll som säkerställer kvaliteten för komvuxeleverna, säger Rolf Östman.

– Det känns bra med tanke på de skriverier som varit. Då slipper vi förhoppningsvis de frågetecken som uppkommit kring utbildningens kvalitet.

Läs mer i dagens papperstidning: Den försenade utredningen från Transportstyrelsen av förarprövningen på yrkesförarutbildningen vid Komvux i Kumla och Alléskolans gymnasium i Hallsberg.

Mer läsning

Annons