Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturreservat blir dubbelt så stort

Efter nära ett och ett halvt decennium är kommunens miljökontor nära målet att utvidga naturreservatet Björka lertag.

Annons
Utvidgat reservat. Så här kan det utökade naturreservatet komma att se ut, när Vissberga lertag har inkorporerats i dagens Björka lertag.Illustration: PRIVAT/JONAS ENGZELL

Redan när Björka lertag blev ett Natura 2000- område 1997 fanns planerna på att utöka det med det intilliggande Vissberga lertag. Haken då, var att kommunen inte ägde marken, och att täckten av lera för tegeltillverkning fortfarande var i bruk.

Det avgörande steget för att förverkliga planen togs 2005 då kommunen fick tillfälle att förvärva den sista markdelen av Vissberga lertag. Då hade företaget som tog lera i Vissberga avbrutit täcktverksamheten sedan flera år tillbaka.

Nu skulle naturreservatet Björka lertag kunna utökas med runt 15 hektar och bli lite mer än dubbelt så stort.

Året efter blev länsstyrelsen klar med sin bevarandeplan och 2008 var kommunen klar med sin skötselplan.

Bland annat kom kommunen fram till att det bästa vore att slå ihop de intilliggande resevaten i stället för att ha två separata intill varandra.

Men det var inte förrän i augusti i år som Kumla kommun var framme med ett förslag till en reservatsbildning.

Just nu är förslaget ute på en sista remissrunda. I mitten på december ska alla berörda ha fått sagt sitt.

– Hittills är det bara Eon som kommit med ett svar. De har inget att invända mot reservatsbildningen under förutsättning att de kommer åt sin luftledning som skär genom det nya reservatsområdet, säger miljöchefen Peter Eriksson.

Så vida inte förslaget stöter på patrull under remissrundan kommer förslaget att hamna på nämndens bord i februari nästa år enligt Peter Eriksson.

Då sannolikheten att miljö- och byggnadsnämnden ska säga nej till förslaget är försvinnande liten, börjar Peter Eriksson redan att se fram emot en invigning av det utökade reservatet i maj nästa år.

Mer läsning

Annons