Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till minst 30 timmar i förskolan

Barn- och utbildningsnämnden tycker inte att förskolebarn ska ha rätt till 30 timmars förskola i veckan, och vill därmed avslå Folkpartiets förslag.

Annons

Det är svaret på Folkpartiets motion, med förslaget att alla barn ska ha rätt till trettio timmar i förskolan.Motionen avser barn vars föräldrar inte arbetar eller studerar, utan exempelvis är arbetslösa eller föräldralediga. Syftet med motionen är att folkpartiet vill förbättra möjligheterna för alla barn att gå i förskola. Enligt motionens att-sats vill Folkpartiet att kommunen ska fatta ett nytt inriktningsbeslut vad gäller förskola, och att det ska utgå från barnet. Det handlar med andra ord inte om att i morgon låta alla barn som går femton timmar idag gå 30.

I barn- och utbildningsnämndens svar hänvisas till skollagen, som säger att alla barn som fyllt ett år har rätt till 15 timmars förskola per vecka. Det står kommunen fritt att ha generösare regler än detta om kommunen önskar. Enligt nämnden har 60 svenska kommuner i dag generösare tillgång till barnomsorg än vad lagen kräver, mellan 20 och 35 timmar i veckan.Utökningen vänder sig ofta till familjer med särskilda förutsättningar, till exempel behov av språkträning, integration eller trygg miljö.

Redan i dag kan förskolechefen i Kumla kommun bevilja utökad rätt till vistelse på förskola om en familj har särskilda förutsättningar.

Enligt en kostnadsberäkning som förvaltningen gjort, skulle en utökning från 15 till 30 timmar, kosta kommunen cirka 8 miljoner kronor.Beräkningen bygger på det genomsnittliga barnantalet i kommunen just nu. Det i kombination med att det redan finns tre öppna förskolor i kommunen, som alternativ verksamhet för små barn, gör att nämnden föreslår att kommunfullmäktige ska avslå motionen.

Mer läsning

Annons