Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till privat förskola

Företaget Kids2Homes ansökan om att öppna en privat förskola i Kumlabyområdet avslogs vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde i onsdags.

Annons

Nämndordförande Stefan Svensson (S), säger att det fanns främst två skäl till varför ansökan avslogs.

För att kunna erbjuda tillräcklig kvalité och personaltäthet ansökte Kids2Home om 108 000 kronor per barn i bidrag, samma summa som Örebro ger. Kumla kommuns fastställda bidragsbelopp är på 88 000 kronor.

– Det är det bidragsbelopp som ges till barnen på våra egna förskolor och som är fastlagt utifrån vår budget. Då kan vi inte ge 20 000 kronor mer till en privat aktör, säger Stefan Svensson.

Lokalen ett skäl

Det andra skälet till att ansökan avslogs är lokalen, där socialdemokraterna inte tycker att Kids2Home har preciserat sig tillräckligt.

– Det är vår uppgift att bedöma lokalernas lämplighet, men det kan vi inte göra i det här fallet eftersom de bara har nämnt en adress. De har inte presenterat någon lokal och inte heller något kring miljön ute och inne. Så där får de i sånt fall återkomma med en tydligare presentation.

Hårt tryck i norr

När kommunen själva planerar för nya förskoleplatser blickar man främst norrut, där trycket är störst. Många familjer som i dag bor på norr har bekymret att deras barn tvingas till en placering på förskolor i andra delar av Kumla.

I maj fick förvaltningen i uppdrag att snabbutreda hur man får fram 80 nya förskoleplatser. Vid onsdagens möte fick politikerna ta del av flera olika förslag på både kortsiktiga och långsiktiga lösningar.

Politikerna beslutades dock att utredningstiden förlängs till oktober.

– Förvaltningen har gjort ett jättejobb redan i de förslag som nu las fram till oss. Men vi vill också få en prissättning för de olika alternativen. Det här en viktig fråga och det är därför också viktigt att det blir så bra som möjligt, säger Stefan Svensson.

Mer läsning

Annons