Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får hemtjänsten hjälp att tvätta

KUMLA. Nu tvättas det för fullt i Skofabriken. I går började Kumla kommuns arbetsmarknadsenhet tvätta åt hemtjänsten i nyrenoverade lokaler.

Annons
Handledare. Stig-Åke Henriksson är en av två handledare på kommunens nya tvätteri. Till varje arbetsstation, som exempelvis den här mangeln, finns detaljerade manualer.

I en första etapp är det tänkt att det nya tvätteriet ska tvätta åt personer som har hemtjänst.

– Det rör sig om cirka 180 personer som har biståndsbedömd tvätthjälp i hemtjänstens regi i dag, säger Lars-Göran Karlsson, som är projektledare för den nya tvätteriet.

Tvättandet har tidigare skötts av hemtjänstpersonal och därmed inkräktar inte AME på någon konkurrensutsatt marknad. Där-emot frigörs tid för hemtjänstpersonalen, som kan tillbringa mer tid tillsammans med de äldre.

Två flugor i en smällTanken är att slå två flugor i en smäll med det nya tvätteriet, eftersom tvättverksamhet bedöms som mycket lämplig för människor som arbetstränar och andra som ryms inom arbetsmarknadsenheten.

– Tvätt är en verksamhet som de flesta har sysslat med, den är relativt könsneutral och den är indelad i många olika moment. Man kan stryka en timme, sedan sortera tvätt nästa timme och på så sätt få variation, säger Lars-Göran Karlsson, vars tjänst som projektledare under ett år finansieras av samverkansorganet Finsam.

Kumla kommun har själva investerat cirka 300 000 kronor i inköp av maskiner, bland annat fyra tvättmaskiner i varierande storlek och två torktumlare.

Inledningsvis ska de klara cirka 18 ton tvätt om året.

Noggranna förberedelserDiana Broström är anställd som en av två handledare på tvätteriet. Tidigare har hon arbetat som lokalvårdare inom AME.

– Det är roligt att få pröva på något annat och att få vara med och starta något helt nytt, säger hon.

Förberedelserna inför starten av det nya tvätteriet har varit noggranna.

– Vi har varit på studiebesök i flera andra kommuner, bland andra Eksjö och Finspång, och förstås även tittat på Askersund som är det närmaste exemplet. Sedan har vi format verksamheten så att den passar för våra behov, säger Lars-Göran Karlsson.

Bland annat har det inneburit att man tagit fram egna tvättsäckar, för transport av tvätten.

– De som jobbar inom hemtjänsten kommer fortfarande att samla in tvätten och leverera den till tre insamlingsdepåer inom kommunen, men eftersom de antingen går eller cyklar måste säckarna vara anpassade för det.

Kan utökasSäckarna är tillverkade i slitstark polyester av kommunens syateljé, som också den tillhör AME:s verksamhet inom Skofabriken.

I nästa fas hoppas det nya tvätteriet även kunna tvätta åt kommunens äldreboenden Kungsgården och Solbacka. Men det dröjer ett tag.

– Först måste vi göra ett bra jobb med hemtjänsten och komma i gång ordentligt med verksamheten, säger Lars-Göran Karlsson.

Fotnot: Finsam är ett förbund som samordnar resurser från Kumla, Hallsberg, Askersund och Laxå kommuner, Örebro läns landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Har fått tvättjobb. Mohamed Ali är en av dem inom AME som jobbar på det nya tvätteriet.
Specialdesignad påse. Cathrine Reinhold är föreståndare för AME:s syateljé och det är hon som har designat den speciella tvättpåse som hemtjänstens personal levererar tvätten i.

Mer läsning

Annons