Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vattenledning om två veckor

Dagen efter läckan som torrlade Åbytorp tog Anders Andersson det första vattenprovet i den nya vattenledningen till samhället.

Annons
Anders Andersson tar det första vattenprovet ur nya ledningen till Åbytorp. Faller provet väl ut kan Åbytorpsborna säga hejdå till traditionen att bli utan vatten vid läckor.

Ytterligare ett prov ska tas innan det är dags att koppla på ledningen till Åbytorp. Fungerar allt som det ska kommer traditionen med att Åbytorpsborna står utan vatten i sina kranar vara bruten om två veckor.

– Hade den gamla ledningen bara hållit i två veckor till hade Åbytorpsborna sluppit att bli utan vatten, suckar tekniska kontorets chef Per Halldin.

Att Åbytorpsborna blir utan vatten har blivit en tråkig tradition. Senast i söndags sprang vattenledningen från Kumla läck.

Det innebär inte slut på läckor när den nya vattenledningen från Kumla tas i bruk. Men det innebär i alla fall slutet på att invånarna blir utan vatten.

– Den nya vattenledningen har varit efterlängtad och innebär att Åbytorpsborna kommer att ha länets godaste dricksvatten i sina kranar oavsett vilken ledning som går sönder, förklarar Per Halldin.

Dagen efter söndagens vattenläcka var arbetsledaren Anders Andersson på plats vid den nya knutpunkten för att ta ett vattenprov. Knutpunkten ligger i åkerkanten vid korsningen av Långhällagatan och Tornstigen.

– Om en vecka får vi provsvaret, om det är bra ska vi ta prov på vattnet från den gamla ledningen också. Är också det bra ska vi släppa på vattnet från båda håll, säger Anders Andersson.

När det är gjort kan Åbytorpsborna andas ut, för då är det slut med problemen att plötsligt stå utan dricksvatten.

För kommunen återstår då bara problembarnen Ekeby och Sannahed. Men några pengar till det finns inte med i någon budget.

– Klart är att vi måste lösa vattenfrågan där också, förr eller senare kommer även de ledningarna att drabbas av läckor, siar Per Halldin.

Mer läsning

Annons