Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya badhuset blir allt dyrare

Notan för badhusprojektet ökar. Enligt de senaste beräkningarna kostar bygget 186 miljoner.

Annons

Grunden är lagd och för närvarande byggs bottenvåningen för badet. 4,5 meter höga väggar gjuts på plats. Går allt enligt planerna står badet klart om knappt två år till en kostnad av 186 miljoner kronor.

När badhusplanerna först kom på tal uppskattades kostnaden ligga mellan 130 och 150 miljoner. Sedan dess har priset successivt ökat och uppskattades i början av hösten landa på 170 miljoner, med så goda marginaler att budgeten skulle hålla.

– Vi har ifrågasatt den summa man tidigare gått ut med för vi anser att den den varit för låg, säger oppositionsrådet Maria Haglund (M).

– Problemet med stora investeringar är ju att de inte går att stoppa när man väl börjat, fortsätter Haglund.

Byggpriserna på väg upp

Prisökningen beror både på att fler saker lagts in i projektet och att byggpriserna är på väg uppåt.

– Marknaden har återhämtat sig snabbare än tidigare bedömningar och det påverkar naturligtvis prisbilden, säger projektledaren Lars Hallbergson.

I projekteringens slutskede har också en del nya saker lagts in i badhusbygget. Bland annat kommer badhuset få en egen anläggning för tillverkning av klor, vilket ger en högre kostnad.

– Vad vi vinner är en bättre arbetsmiljö för personalen, som slipper stå och tömma klor i reningsanläggningen, säger Lars Hallbergson.

Stora investeringar görs också i olika energilösningar. Bland annat får anläggningen solceller och ytterligare några värmepumpar som tar till vara den energi som finns i badvattnet, duschvatten och inomhusluften.

– Det ger lägre driftskostnader och innebär besparingar över tid, säger Hallbergson.

Drunkningslarm

Sent i projektet beslutades även att förse badhuset med ett så kallat drunkningslarm, som inte finns i så många badhus än så länge.

Larmet fungerar så att varje besökare får ett band att sätta runt handleden. En övervakningsutrustning larmar badvakterna om det visar sig att ett band, och badgästen det sitter på, inte rör sig. Det ska förhindra att badgäster blir liggande på botten, vilket exempelvis skedde vid en drunkningsolycka i Alléhallen förra sommaren.

– Det känns som en vettig säkerhetsinvestering, men det klart att det kostar extra, säger Lars Hallbergson.

Ingen konkurrens när det bestämdes vem som skulle bygga nya badhuset. Läs mer i torsdagens NA.

Mer läsning

Annons