Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordnande praktik åt unga utan arbete

Kumla stack ut rejält i jämförelse med de kringliggande kommunerna: Ungdoms-arbetslösheten var mycket högre. Det ledde till att Swedbank började ragga praktikplatser.

Annons

Vid ett besök på arbetsförmedlingen i Kumla för drygt ett år sedan blev Tommy Carlstedt, chef för Swedbanks kontor i Kumla, påmind om det han egentligen redan visste: Det var oerhört svårt för unga i Kumla att få jobb.

– Ungdomsarbetslösheten hade stigit rätt upp i taket i samband med lågkonjunkturen 2008, konstaterar han.

Ryggmärgsreaktion

Av Karin Holmberg på arbetsförmedlingen fick han frågan om banken kunde ta emot praktikanter. Han passade på frågan – en ryggmärgsreaktion. Men på promenaden från Arbetsförmedlingen till banken klarnade tanken.

– Det var egentligen en enkel fråga: Är det något vi kan göra och vill göra? Svaret var ja.

Arbetsförmedlingens förfrågan låg dessutom helt i linje med satsningen ”Unga jobb” som Swedbank och sparbankerna vid samma tid lanserade på riksplanet.

Tanken var att banken dels själva skulle ge plats åt praktikanter och dels förmå sina företagskunder att göra detsamma.

– Grundtanken är att vi tillsammans kan göra mycket för att motverka ungdomsarbetslösheten, säger Tommy Carlstedt.

Starka reaktionerVid en företagsträff inom ramen för Kumla Promotion gjorde arbetsförmedlingen och Swedbank gemensam sak och presenterade situationen.

– Vi visade hur utmaningen såg ut i februari förra året: 115 ungdomar var öppet arbetslösa och 399 sökte jobb, säger han.

Reaktionen från de församlade blev stark. Kunskapen om hur det faktiskt såg ut var låg.

Han tror att det finns en poäng med att det var han som bankman som tog initiativet.

– Bank är en relativt komplex verksamhet. Kan vi erbjuda praktikplatser för unga så borde de allra flesta andra företag kunna göra detsamma, säger Tommy Carlstedt.

Visst är ansvarskänslan från bankens sida viktig, men inflödet av unga ger också mycket tillbaka.

– Vi har fått oerhört många nya intryck av våra nya medarbetare, säger Carlstedt.

Nu har Swedbank haft fyra praktikanter på ett år och man fortsätter. Många andra företag har också gett praktikplatser åt ungdomar. Sett till hela Kumla är siffrorna något bättre än för ett år sedan. 73 unga är öppet arbetslösa och 338 söker jobb.

Hur stor betydelse uppropet från förra året har haft finns det inga siffror på.

Arbetsförmedlingens stöd till företag som tar emot praktikanter finns även för den som inte hänvisar till inspiration från Swedbank.

HuvudpoängenMen det spelar egentligen ingen roll för Tommy Carlstedt. Huvudpoängen ligger på ett annat plan.

– Vi har inte råd att exkludera en hel generation från att komma in på arbetsmarknaden,

Tommy Carlstedts engagemang fortsätter. För en tid sedan träffade han en grupp unga arbetssökande för att ge tips på saker man kan tänka på i samband med en anställningsintervju.

Fotnot: Om man ser till siffrorna på nationell nivå så har Swedbank kunnat erbjuda 2 000 praktikplatser. För mer än två tredjedelar av de ungdomarna har praktikplatsen lett till anställning, på banken eller hos andra arbetsgivare.

Läs mer i torsdagens NA.

Mer läsning

Annons