Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappans protestbrev visar att Kumla är sämst i klassen

 Jörgen Svensson, förälder från Hällabrottet, skickade på torsdagen ett protestbrev till kommunen angående Kumlas skolbudget. Han redovisar där hur Kumla är den kommun i länet som satsar klart minst på undervisning till sina elever.

Annons
Jörgen Svenssons uträkningar placerar Kumla kommun i skamvrån när det gäller satsningen på undervisning i skolan.

På torsdagen sände Jörgen Svensson ett protestbrev till barn- och utbildningsförvaltningen, med en uttrycklig begäran om att den ska ges till alla fullmäktigeledamöter.

Där redovisar han Sverige kommuners och landstings sammanställning över hur mycket pengar som alla kommuner satsat totalt per elev de gångna fem åren.

Kumla är den kommun som satsat minst av länets kommuner.

– Jag har tidigare när jag frågat om budgeten fått höra att det är naturligt att Kumla kommun har mindre kostnader per elev, på grund av att vi har korta avstånd och därmed billiga skolskjutsar, säger Jörgen Svensson.

– Men då jag räknat bort det och även tagit bort kostnader för lokaler så hamnar Kumla överlägset sist.

I hans egen uträkning, där han alltså tagit bort kostnader för skolskjutsar och lokaler för att få fram hur mycket som satsas på ren undervisning, hamnar Kumla ännu mer uppenbart sist: 48 379 kronor per elev och läsår.

Näst sämst är Laxå, med 58 330 kronor. Sedan följer Hallsberg, 59 564 kronor per elev och läsår och Karlskoga, 59 683 kronor.

Alla andra kommuner i länet satsar varje läsår från 60 000 kronor och uppåt på undervisning till varje enskild elev.

– Kumla har bra skolor och bra lärare som vi trivs jättebra med. Det känns därför tråkigt att det ska behöva bli negativ publicitet. Det känns så konstigt varför inte Kumla, som har goda möjligheter till det, satsar mer på barnfamiljer!, säger Jörgen Svensson uppgivet.

Läs mer i fredagens NA

Mer läsning

Annons