Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parfymfri läktare i Folkets hus

– Vi låter oss inte nöja, utan kämpar för att få vara med.Det säger Siv Pettersson, ordförande i Astma och allergiföreningen i södra Närke. I Kumla Folkets hus ska en avdelning på läktaren nu erbjudas som parfymfri.

Annons

Besöka badhuset på tider då där inte är så mycket folk. Sitta på den bänkraden i kyrkan som inte har någon mer bänk direkt framför. Stå i kassakön med en rejäl lucka mellan sig och de övriga i kön.

Det är bara några av de knep som den får använda sig av som lider av astma eller doftöverkänslighet.

Fick hosta på konsert

Svårare är det vid arrangemang såsom konserter och bio som har fasta sittplatser.

– Jag har inte varit på en konsert på 15 år. Sista gången hostade jag så mycket att andra stördes. Det har gjort att min sambo inte heller besöker konserter, trots att han är mycket musikintresserad, säger Sol-Britt Eriksson som blivit allt mer känslig för dofter.

Siv Pettersson, ordförande i Astma och Allergiföreningen i Södra Närke, förstår mycket väl hur jobbigt Sol-Britt kan ha det i sin vardag.

– Jag har astma och är dessutom doftöverkänslig. Det jag reagerar mest mot är rakvatten och andra herrdofter, säger Siv och påpekar att många personer befinner sig i gränslandet till att vara överkänsliga.

Funktionsnedsättning

– En vanlig kommentar som vi får är att man inte anser sig ha någon allergi eller överkänslighet, men att man ofta upplever hur man får huvudvärk i situationer med vissa starka dofter.

Att ha astma eller vara överkänslig mot dofter räknas som en funktionsnedsättning. Kommunen har ett ansvar att göra till exempel arbetsplatser, skolor och idrottsanläggningar tillgängliga för alla.

– Det handlar också om ett medvetandegörande för att andras förståelse för problemet ska öka, säger Siv Pettersson.

Nu är det tänkt att delar eller hela läktaren på Folkets hus i Kumla ska vara parfymfri under bio- och operaföreställningar, konserter och andra sammanhang.

Hoppas på fler besökare

Anders Johansson, föreståndare på Kumla Folkets hus, är positivt inställd.

– Vi måste anpassa oss efter våra gäster. Och om vi nischar oss på det här kan det kanske bli så att vi får fler besökare, säger Anders Johansson.

Först och främst är det 30 platser, på läktarens vänstra del, som är tänkt att ”paxas” för den som är doftöverkänslig.

– Men om till exempel allergiförbundet vill hit med många medlemmar får de ta hela läktaren. Det finns även en dörr in från Husarens håll, för att undvika den stora entrén och kapprummet.

Därmed kan Sol-Britt Eriksson, Siv Pettersson och alla andra överkänsliga se fram emot ett rikare kulturliv framöver.

Mer läsning

Annons