Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen lägger ned utredningen

Polisutredningen mot de tre undersköterskorna som misstänkts för misshandel och ofredande av personer på äldreboendet Kungsgården är nedlagd.

Annons

När polisen inte kom vidare med sin förundersökning i fallet fick vice chefsåklagare Sarah Hajslund Hansen titta på utredningen.

Hennes beslut efter att ha gått igenom materialet var att lägga ner förundersökningen.

Gick inte att bevisa

– Det gick inte att bevisa att de tre polisanmälda undersköterskorna begått något brott som lyder under brottsbalken, säger Hajslund.

Kvinnorna varslades om uppsägning så fort kommunens egen utredning om händelserna var klar. De tre fick sluta sina tjänster i mitten av november.

Uppsägningen har dock bestridits av kvinnornas fackförbund Kommunal och just nu pågår en central tvisteförhandling mellan Kommunal och kommunens arbetsgivarorganisation Sverige kommuner och landsting.

Facket har yrkat på att uppsägningarna ska ogiltigförklaras av personliga skäl och att kvinnorna ska få skadestånd.

”Ökar bevisbördan”

Lennart Eriksson, (S) kommunstyrelsens ordförande, var den som tog initiativ till att polisanmäla händelserna. Han tror inte att den nedlagda polisutredningen har någon betydelse för förhandlingen mellan SKL och Kommunal.

– Jag tror inte åklagarens beslut betyder någonting för resultatet av tvisteförhandlingarna. Våra beslut utgår från andra nivåer än rättsväsendets, säger han.

Den bedömningen delas inte helt av Lars Fischer, ombudsman på Kommunal, som deltar i tvisteförhandlingen.

– Att utredningen har lagts ner ökar så klart arbetsgivarsidans bevisbörda, säger han.

Mer läsning

Annons