Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiärhoppet blev till ett nödhopp

Flygturen som skulle avslutas med fallskärmshopp vid Örebro flygplats, på söndagskvällen, förvandlades till största dramatik.

Annons

I planet, en Cessna 206, fanns förutom piloten fyra fallskärmshoppare från olika orter. En av dem skulle göra ett tandemhopp, alltså hoppa tillsammans med en annan.

Planet ligger nu upp och ner på en åker utanför Kumla efter att piloten nödlandat.

– Vi skulle upp på 3 000 meters höjd för att hoppa i närheten av flygplatsen. För att komma upp på den höjden krävs en stunds flygning och plötsligt hörde vi oljud från motorn, berättar Joakim Marijanovic, chefsinstruktör för fallskärmshopparna.

Planet befann sig på 1 200 meters höjd när motorproblemen började.

– Vi behövde ingen lång betänketid. Vi tog ett snabbt beslut om att vi skulle hoppa och piloten började förbereda nödlandning.

Stämmer det att en av fallskärmshopparna skulle göra sitt premiärhopp?

– Det var ett tandemhopp. Den personen skulle alltså hoppa tillsammans med mig.

Storlarm

Storlarm hade då gått om planets motorfel och att det var nödvändigt att nödlanda.

– Det hördes ett konstigt ljud från motorn och så kom en rökpuff.

Brandbilar och ambulanser skickades ut. Piloten förberedde nödlandning nära Åbytorp i Kumla.

– Vi hoppade 10 sekunder efter att vi hade bestämt oss. Vi har övat inför sådana situationer och betänke-tiden ska inte vara lång Det är bara att genomföra det man bestämt, säger Joakim.

Upp och ner

Planet blev liggande upp och ner på en åker mellan infarten till Åbytorp och Byrstakorset men då hade fallskärmshopparna utan problem tagit sig ner på marken.

– Allt gick bra både för oss och för piloten. Ingen människa skadades. Efteråt samlades vi i fallskärmsklubbens stuga vid Örebro flygplats och pratade om det som hänt. Anhöriga fick också möjlighet att vara med för att få höra hur allt gått till.

Väl förberedd

Joakim säger att den som hoppar fallskärm naturligtvis är förberedd också för situationer som den här.

– Att behålla lugnet och ta ett snabbt beslut är viktigt och det gjorde vi.

Ingen av de övriga som fanns med i planet ville bli intervjuad om det som hänt.

– Vi har bestämt att jag sköter den informationen men man kan sammanfatta det med att allt har gått bra och ingen har några skador. Hoppa skulle vi hur som helst ha gjort. Nu blev det på ett oväntat sätt och på lägre höjd, 1 200 meter i stället för 3 000.

Planet ska undersökas

Planet kommer att undersökas av Statens haverikommission.

– Kommissionen gör sin undersökning under måndagen. Vi hjälpte till under söndagen med att ta in nödvändig information men sedan tar kommissionen över. Antagligen tar de planet till en hangar för undersökning, säger länsvakthavande befäl Lotta Lindblad vid Örebropolisen.

Polisen hade under söndagskvällen och natten bevakning av planet. Personal från brandkåren var också där och undersökte så att inte bränsle läckt ut.

Mer läsning

Annons