Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projektledare Hallbergsons Vision 2025

Lars Hallbergson, projektledare för Vision 2025 närmar sig pensioneringen, samtidigt som Vision 2025 närmar sig att få en projektplan.

Annons
På väg upp mot målet? Lars Hallbergson menar att Kumla har goda förutsättningar att utvecklas åt rätt håll: – Vi ligger i en stark arbetsmarknadsregion där Örebro är loket.

Lars Hallbergson är själv Örebroare, men har följt Kumlas utveckling de senaste 15 åren först som vd för Kumla Bostäder, och som konsult och olika projektledartjänster. Sedan våren 2012 är han projektledare för Vision 2025, som NA skrev om senast i onsdagens tidning. Kumla vill sträva mot att bli 25000 invånare år 2025, men har fått bakläxa från revisionen att uppdraget måste bli tydligare, kostnaderna specificeras med mera. Det har även förts fram kritik om att arbetet inte bedrivs med tillräcklig öppenhet.

Vad tycker du om revisionens kritik?– Jag överlåter till politikerna att tycka till om det. Men när revisionsrapporten kom blev det stillestånd, vi var tvungna att ta ett steg tillbaka och ta fram en projektbeskrivning. Jag har lagt ner mycket arbete med det nu sista halvåret.

På att arbetet inte bedrivits med tillräcklig öppenhet svarar Lars Hallbergson:

– Det är nog alla visionärers dilemma: att åskådliggöra det man själv går runt och tänker. Det låter inte göra sig så enkelt alla gånger, då det är ett arbete i ständig utveckling.

Är du visionär, som person?– Till viss del. Jag har en fot framåt mot dit vi ska, och en fot förankrad i den verklighet vi befinner oss i.

Han säger att det ligger i en visions natur att den ska vara mycket svår att nå, för att inte säga helt ouppnåelig.

De beräkningar som finns i dag pekar på att Kumla kommer ha runt 24000 invånare år 2025, och nå målet om 25000 invånare under 2030-talet.

Ofta i debatten ställs kommunens olika satsningar mot varandra: är det rätt att satsa på badhus och parker, eller borde pengarna istället gå till vård och omsorg? Så kan man inte tänka, enligt Hallbergson.

– Alla delar måste till. Allt från våra naturstråk borta i Kvarntorp till bra barnomsorg spelar in i vart människor väljer att bosätta sig. Och inte minst viktigt är naturligvis att bygga bostäder.

Den tidigare nämnda kostnadsberäkningen på 3 miljader togs fram efter samtal med Kumla kommuns olika verksamheter.

Läs mer i tidningen eller köp e-tidningen här nedan.

Mer läsning

Annons