Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest mot bristen på vikarier

Kommunal har sänt ett protestbrev till kommunen angående bristen på vikarier inom äldreomsorg och skola.

Annons

Styrelsen för fackförbundet Kommunal skriver att frågor runt vikarier och vikarieanskaffning tar mycket tid och energi från personalen. De beskriver en vardag där det inte finns vikarier i den utsträckning som det behövs.

” När man sedan åter är i arbete efter sin korttidssjukfrånvaro, är kollegorna så stressade att man upplever ångest för att man ”råkade” vara sjuk”, står det i brevet.

Detta har lett till att personalen in i det längsta går till jobbet trots att de känner sig sjuka, eftersom de vet att det annars drabbar dem som är kvar på jobbet.

BristerÄven brister i informationen förs fram. Besked om att ingen vikarie finns att tillgå kan ges bara någon timme innan man bokat vikarien. I andra fall är det vikarier själva som påtalar att ingen ringt dem och frågat om de kan arbeta den aktuella dagen, trots att behovet av det fanns.

Vikarierna drabbas också de, då de möter stressad personal som inte har tid att instruera dem och sätta in dem i vad som förväntas av dem.

Av sina chefer är personalen tillsagda att noga tänka på ekonomin. De känner att de gör det redan i dag genom att ”banta” ner tiden för vikarier, där till exempel en heltidsarbetande arbetare kan ersättas med enbart 6 vikarietimmar.

Kumla kommuns personalchef Ulla Lundholm är en av dem som fått brevet sänt till sig.

– Det har varit jättestor brist på vikarier hela hösten, säger hon.

– Anledningarna kan vara flera, bland annat att de vikarier vi haft fått andra jobb. Detta i kombination med ett stort behov av vikarier har skapat problem. Men nu verkar det ha börjat lätta på, säger Ulla Lundholm.

VikariepoolVikarieförmedlingen sköts via en vikariepool som är gemensam för socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen. Vikarierna får själva skriva in sig på ett schema när de kan jobba, och när kommunen har behov av dem får de en förfrågan via sms till sin mobil.

Hur kommer det sig att befintliga vikarier säger att ingen kontaktat dem, trots att behov av dem funnits?– Vi måste följa arbetstidslagen, så det kan vara så att de redan jobbat så mycket som de får. I andra fall kan anledningen vara att vikarien skrivit in på schemat att han eller hon inte kan den aktuella dagen, och då sänds inget sms ut. Jag vet också att vi vid något tillfälle haft tekniska problem med utskicken.

Har Kommunal att få något svar på sitt brev?– Inte av mig, de andra som fått brevet kan jag inte svara för. Men vi hade upp frågan till diskussion nyligen där vi konstaterade att bristen på vikarier är ett bekymmer och att situationen under hösten inte varit bra.

Mer läsning

Annons