Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-politiker rasar moturanbrytning i Kumla

Majoriteten i riksdagen säger nej till förbud av uranbrytning.
S-politikern och Kumlabon Dan-Åke Moberg reagerar starkt:
– Om det händer något här tänker jag göra civilt motstånd.

Annons

Dan- Åke Moberg var bara två år 1945 när skiffern började brytas på Kvarntorpsområdet utanför Kumla. Skiffern användes bland annat för att tillverka olja. Brytningen pågick i 20 år och orsakade stora skador på naturen. Dagbrotten lämnade landskapet gapande.

Marken var inte bara rik på skiffer utan också på bland annat uran. Sedan dess är frågan om uranbrytning het i trakten.

– Om man nu skulle börja bryta här igen och allt skulle bli förstört - det är förskräckligt om man tillåter det, säger Dan-Åke Moberg, som var ordförande i kommunstyrelsen i 13 år, men nu är ledamot.

Han uppskattar att Kumla kommun genom årens lopp lagt ner mångmiljonsummor på att återställa Kvarntorpsområdet. I eftermiddags avgjordes frågan om uranbrytning i riksdagen. S, V och MP hade lagt olika förslag om totalförbud av uranbrytning, men alla röstades ner. Däremot beslutade riksdagen att gå på regeringens linje som innebär en översyn av minerallagen. Bland annat ska markägare och kommuner få tydligare och snabbare information om eventuell brytning - så kallad prospektering.

Dan-Åke Moberg understryker att kärnkraftsutbyggnad och uranbrytning hänger ihop.

- Jag kan förstå de som tycker att Sverige ska bryta sitt eget uran om vi bygger ut kärnkraften. Det finns en logik i det. Men jag är motståndare mot kärnkraftsutbyggnad också, säger han.

Mer läsning

Annons