Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S säger nej till intraprenader

S-ledningen i Kumla säger nej till intraprenader. Tråkigt, tycker oppositionen, som märkt av ett intresse för att bedriva verksamhet på det sättet.

Annons

Det var i en motion som inlämnades i maj förra året som samtliga oppositionspartier la en motion om införandet av intraprenader i Kumla kommun.

Där bedrivs kommunala verksamheter på ett mer självständigt vis än annars. Ökat medarbetarinflytande och decentralisering av beslut hör till de positiva saker som brukar nämnas i samband med intraprenader och som även oppositionspartierna lyfte fram i sin motion.

Men s-ledningen hänvisar, samstämt med ett yttrande av kommundirektör Annika Hallberg och utredningssekreterare Daniel Malmborg, till att det ekonomiska läget är för dåligt för att man ska kunna införa intraprenader.

– Vi är i ett läge där vi måste se över alla verksamheter för att få en budget i balans. Då kan vi inte skriva ett avtal där vi låser upp pengar, på det sätt som det blir om vi startar intraprenader, säger Lennart Eriksson ( S) kommunstyrelsens ordförande.

Det argumentet köper inte oppositionsrådet Mats Hellgren ( M).

– Att säga nej till intraprenader på grund av det ekonomiska läget är konstigt. Det kan omöjligt kosta mer. Jag har kollat runt med andra kommuner och det blir snarare en mycket stabil ekonomi att arbeta på det här sättet, säger Mats Hellgren.

Han ser istället ideologiska skäl till varför inte socialdemokraterna biföll motionen. Och även att de inte vill släppa ifrån sig kontrollen av kommunal verksamhet.

– Det är inte svårt att se att det är den egentliga anledningen.

– Avslaget var inte oväntat, men det känns tråkigt. Särskilt som jag vet att intresse finns. Personal från bland annat förskolor har hört av sig till mig och sagt att de gärna vill starta intraprenader.

Lennart Eriksson nekar till att avslaget på motionen skulle bero på ett kontrollbehov hos kommunledningen.

– Vi har Kumlapolitiker som är med i landstinget, och där är det vanligt med intraprenader. Så vi är inte främmande för arbetssättet. Det vi säger är att det inte är möjligt att genomföra just nu.

Mer läsning

Annons