Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säsongspremiär med framtidstro

Toalettbesök brukar man inte prata högt om, men Yxhultbygdens hembygdsförening berättar gärna om den nya vattenklosetten i Stenarbetsmuseet.

Annons
Guidade visningar. Redan är omkring 20 guidade visningar inbokade av Stenarbetsmuseet i Hällabrottet under sommarhalvåret. Några har redan genomförts. Här är det Roland Eliasson, längst till höger som berättar om stenhyveln.

För er som inte vill läsa om toaletter går det bra att ”spola fram” några rader.

– Du behöver inte ta någon bild, men det här är en av de stora nyheterna för året, visar Rune Janson, när han tillsammans med sina vänner i Yxhultbygdens hembygdsförening visar runt i Stenarbetsmuseet.

Öppnar i dag

Lugn, artikeln ska inte handla om toaletter, utan om att Stenarbetsmuseet och hembygdsföreningens övriga byggnader öppnar i dag, söndag.

– Utan att överdriva tror jag att vi hade 2 500 besök på museet förra året, och jag tror att vi kommer slå den siffran i år, säger Anders Tisell ordförande i hembygdsföreningen.

Den optimismen bygger han bland annat på att det redan nu finns ett 20-tal bokade visningar av museet under sommaren. Det är fler än tidigare och fler brukar tillkomma under säsongen.

– Det har spridit sig i landet att det finns något unikt här, säger Anders Tisell.

Efter ett mångårigt arbete är nu museet i stort sett klart, men hembygdsföreningens engagemang fortsätter med andra projekt. Under vinterhalvåret har medlemmarna fortsatt renovera den så kallade gjutstugan, byggd under andra hälften av 1700-talet. Där är bottenvåningen nu fullt ”beboelig”. Ett stort jobb har inredningsgruppen stått för. I den ingår bland andra Monica Ström och Lilian Berggren.

– Den här har vi ropat in på auktion. Det här är ett loppisfynd och det här är skänkt, visar Lilian när hon guidar runt i gjutstugan.

På bottenvåningen i det gamla 1700-talshuset återstår endast att få ordning på tvättstugan.

–  Men det får Christer ta tag i höst, säger Lilian.

Nya dörrar

Christer heter Berggren i efternamn och är gift med Lilian och dessutom föreningens allt i allo. Vid NA:s besök höll han på och sätta in nya dörrar i den röda Närkestugan där föreningen har servering. Och som ni förstått: arbetslös blir han inte.¿ – Vi har den gamla orgeln från Mossby skola, kanske kunde den ingå i en skolutställning här, funderar Monica Ström.

Men först gäller dagens sommarpremiär: hembygdsgården öppnar kl 14.

Smedja. Rune Janson och Anders Tisell tar en titt på smideskonsten från Erik Persasmedjan i Hällabrottet som kommer att visas i bryggstugan under hela sommaren.
Litteraturstudie. I en av sängkamrarna finns litteratur som Lilian Berggren och Monica Ström hämtat inspiration ur när de inredde i gjutstugan.

Mer läsning

Annons