Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista etappen i dag

Tre barndomskamrater från Kumla har ägnat delar av sommaren åt att vandra Bergslagsleden. I dag avslutar de sitt projekt med den 17:e och sista etappen.

Annons
Tre vandrare. Anders Svensson, Morgan Svensson och Stefan Trygg slutför i dag Bergslagsleden. Samtliga 17 etapper har de klarat av på fyra månader. BILD: Lars-Ivar Jansson

Morgan Svensson, Stefan Trygg och Anders Svensson har alla passerat 50-strecket, men de har känt varandra väl sedan de tidiga tonåren.

– På den tiden hängde vi ju ihop hela tiden. Men sedan kommer man ifrån varandra, man skaffar familj och har inte lika mycket tid längre, säger Stefan Trygg.

Gamla orienterareMen i sommar har det gamla kompisgänget tillbringat mycket tid tillsammans. Med början den 29 april har de tre nu avverkat Bergslagsledens samtliga 17 etapper, totalt 28 mil.

– Jag har funderat på det länge och vi började prata om det. Vi är gamla orienterare alla tre och tycker om att vara ute i naturen. Men sedan verkade det svårt att få till, men då ringde Anders och tjatade, säger Morgan och skrattar.

På den vägen är det. Tack vare att de varit lediga samtidigt vissa dagar från sina jobb och att de fått en del hjälp med hämtning av sina familjer har de lyckats pussla ihop allt så att de i dag går den sista etappen.

– Men vi har inte tagit dem i nummerordning. Den vi har kvar är etapp nummer 2, mellan Gillersklack och Stjärnfors, säger Morgan.

100 timmarHan har fört noggrann statistik över de olika etapperna, vad det har varit för väder och hur lång tid det tagit.

– Totalt kommer det att ha tagit oss 100 timmar att gå samtliga etapper. Hur många timmar i bil det har blivit till och från de olika etapperna har jag inte räknat, men det är många, säger Morgan.

Efter en hel sommars vandrande vet han vilken marschfart som trion håller.

– Det normala är att vi går fem kilometer på en timme och sedan tar vi en paus. Sedan är det förstås matrast på varje etapp, det brukar finnas en rastplats någonstans mitt på. På varje etapp har vi tänt en eld och lagat mat, säger han.

Firar med hamburgareTill dagens avslutningsetapp vankas hamburgare. Men även om äventyret nu är avslutat för den här gången lär det bli mer vandring för Stefan, Morgan och Anders.

– Vi har pratat om att gå Vasaloppsleden. Den är ju nio mil, då blir det tre dagars vandring med övernattningar, säger Anders Svensson.

Matrast. Stefan Trygg och Anders Svensson kalasar på korv med mos under en middagsrast tidigare i somras. Bild: Privat

Mer läsning

Annons