Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista sommaren med hudkirurgiska mottagningen

Hudkirurgiska mottagningen i Korsta håller på att avveckla sin verksamhet. När sjuksköterskan Inger Larsson byter jobb och Jan-Erik Axelsson går i pension finns det ingen annan som tar över.

Annons

Turerna kring hudkirurgiska mottagningen i Korsta, som är en underavdelning till plastikkirurgiska kliniken på USÖ, har varit flera. Senast mottagningen var nedläggningshotad var i slutet av 2008. Till slut togs dock beslutet att mottagningen ändå skulle vara kvar och en utbyggnad och renovering av lokalerna i Korsta genomfördes.

När nu verksamheten upphör är det istället på initiativ av de som jobbar där.

– Min kropp har sagt ifrån, jag orkar inte längre. Om de satsat på oss hade jag gärna stannat kvar, men inte som det är nu, säger sjuksköterskan Inger Larsson som istället ska arbeta som sjuksköterska i Askersund.

Utan sin närmaste kollega vill inte heller plastikkirurg Jan-Erik Axelsson fortsätta. De båda är ett väl inarbetat team. De har arbetat tillsammans på hudkirurgiska mottagningen sedan starten 1999 och har båda över 30 års anställningar inom landstinget.

– Jag är 63 år, så det har ändå blivit dags att trappa ned, säger Jan-Erik Axelsson som förgäves i flera års tid försökt få en annan läkare till Korsta för att lära upp denna i det han själv kan.

Både Inger och Jan-Erik säger att de lämnar mottagningen med lika delar stolthet som besvikelse. Stolthet över det de lyckats åstadkomma under sina år på mottagningen, besvikna över att verksamheten inte kommer att fortsätta i sin nuvarande form.

Kommer märkas

– Det kommer helt klart att märkas när Jan-Erik Axelsson slutar, han har en unik bedömningskompetens vad gäller hudcancer.

Det säger Hannu Koskela, administrativ chef vid platik-kirurgin på USÖ, som deltagit i diskussionerna kring hur man går vidare efter att mottagningen i Kumla stänger.

Från och med september får hudkirurgiska mottagningens patienterna vända sig till USÖ i Örebro för att få hjälp. Där har hudkliniken, plastik-kirurgin och allmänkirurgen diskuterat frågan.

Tanken är att de med gemensamma krafter ska klara det som Jan-Erik Axelsson och Inger Larsson har haft som specialitet. Deras tjänster flyttas till USÖ och en del ombyggnationer kommer att göras för att kunna ta emot det ökade antalet patienter,

Att ha kvar kliniken i Kumla var aldrig ett alternativ.

– Jan-Erik och Inger har skött verksamheten på ett utmärkt sätt. Samtidigt har de varit mycket sårbara, där operationer inte gått att genomföra när någon av dem inte har varit närvarande. Hade det varit idag hade man inte startat den här typen av verksamhet på två personer, säger Hannu Koskela.

Läs mer i onsdagens NA

Mer läsning

Annons