Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolchefen slutar med kort varsel

UPPDATERAD. Kumla kommuns barn- och utbildningschef Mait Walderlo slutar sin tjänst den 15 juli.

Annons
Mait Walderlo lämnar sin post den sista maj.

I ett pressmeddelande från Kumla kommun klargörs att kommunledningen under våren fört samtal med Mait Walderlo om att inte förlänga hennes förordnade som skolchef, som går ut i oktober.

Hennes föregångare, Leif Lindström, fick även han sluta under liknande omständigheter.

Kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson (S), tycker inte det är något anmärkningsvärt att ännu en skolchef får sluta.

– Våra chefer har förordnanden, och i slutet av dessa tar vi alltid en diskussion om vad vi tycker har fungerat bra och mindre bra. Olika lagbyggen kräver olika lagledare. Mait Walderlo har gjort ett fantastiskt jobb och rätat ut många frågetecken för oss, men nu behöver vi jobba vidare.

Varför vill ni inte att hon fortsätter, om hon som du säger har gjort ett fantastiskt jobb?– Det funkar inte längre, med det arbete vi har framför oss. Vi har inte haft någon styrsel på ekonomin på länge nu och måste se över alla delar utifrån styrning, ledning, organisation och ekonomi.

Konsulten Jukka Tekkonen, tidigare anlitad av Kumla kommun för att utreda socialförvaltningen, börjar redan nu under maj månad att göra en översyn av barn- och utbildningsförvaltningen. Enligt Katarina Hansson ville Mait Walderlo inte fortsätta när hjälp tas in externt. Hon har blivit erbjuden en rektorstjänst, men tackat nej till det.

– Hon kände sig ifrågasatt när vi vill se över en organisation som hon skapat, och ville då inte fortsätta.

Har du förtroende för Mait Walderlo?– Jag har förtroende för henne i det jobb hon har gjort. Men nu vill vi göra en översyn utifrån frågorna vart skolan befinner sig idag och hur vi ska formulera en skolutveckling som ger alla barn en trygghet och en ökad måluppfyllelse.

Katarina Hansson säger att hon förstår att säkert många blir fundersamma över chefsbytena i Kumla.

– Men i ett större perspektiv är det inget ovanligt varken inom kommuner eller näringsliv att man lämnar en chefspost för något annat.

Mait Walderlo är på pappret skolchef fram till 15 juli, men slutar rent faktiskt redan sista maj. Rolf Östman går in som tillförordnad skolche.

– Vår avsikt är att påbörja rekryteringen efter sommaren så fort vi är klara med en kravprofil. Men någon ny skolchef kommer inte att tillsättas innan Jukka Tekkonen är klar med sitt arbete, säger Ulla Lundholm, tillförordnad kommunchef.

Hon är kritisk mot att Mait Walderlo tog bort områdescheferna och bildade en centraliserad stab av medarbetare i stadshuset.

– Man kan fråga sig om det är rimligt att ha alla rektorer rakt underställda sig själv. Det blir en otymplig organisation.

Ulla Lundholm lämnar också en dörr på glänt till det som så många frågat sig så länge i Kumla: om skolan verkligen får tillräckligt med pengar:

– När vi utredde socialförvaltingen visade det sig att de hade för lite resurser. Utredningen som nu ska göras får visa om det samma gäller för skolan.

NA har även sökt Mait Walderlo för en kommentar, men fått till svar att hon har semester fram till och med 13 maj.

Mer läsning

Annons