Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolinspektionen riktar kritik mot Vialundskolan

Skolinspektionen slår bland annat ned på elevernas kunskapsresultat och deras möjlighet att nå målen. De många rektorsbytena ses som en förklaring till bristerna.

Annons

Skolinspektionen genomförde i höstas en tillsyn av alla skolenheter i Kumla. Vialundskolan besöktes i början av okboter.

Myndigheten konstaterar att eleverna inte når kunskapsmålen och anser att det delvis beror på att eleverna inte har tillräckligt inflytande över undervisningen.

Skolan ger inte heller eleverna så mycket särskilt stöd som de behöver och inte på rätt sätt, bedömer Skolinspektionen. Det finns bland annat ingen specialpedagog anställd sedan i maj så elever som behöver en pedagogisk utredning har fått vänta. En del elever har, enligt intervjuerna som gjordes vid inspektionen, fått vänta i upp till två år på adekvat stöd.

Rektorn på skolan får kritik för att betyg inte sätts på det sätt som de ska enligt skollagen och andra författningar. Lärare har ändrat betyg för flera elever i olika ämnen, utan att rektorn har beslutat och fört in ändringen.

Skolan får också kritik för arbetet med att motverka kränkande behandling av elever.

Skolinspektionen drar slutsatsen att de många rektorsbytena på skolan har resulterat i att lärarlagen saknat ledning. Det har skadat arbetet med särskilt stöd, elevinflytandet och kvalitetsarbetet.

Mer läsning

Annons