Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparförslag klart om tre veckor

Underskottet för 2010 stannade på drygt 27 miljoner kronor. Om knappt tre veckor presenteras förslagen som ska få socialnämndens budget i balans.

Annons

Bokslutet som blev klart förra veckan visar att socialnämndens underskott för förra året inte är dåligt, det är värre än så. Det motsvarar en tiondel av socialförvaltningens årliga driftsbudget eller för att uttrycka det på ett annat sätt: lönekostnaden för personalen på äldreboendet Solbacka under ett år.

”Stort underskott”

– Det är ett stort underskott i förhållande till omsättningen, säger Catharina Carlsson, socialchef i Kumla kommun.

Hon har nu tillsammans med tjänstemän på förvaltningen i uppdrag att hitta åtstramningar som gör att budgeten kommer i balans. Några planer på att begära extrapengar från kommunstyrelsen för att täcka underskotten finns inte vad Catharina Carlsson känner till.

– Vi jobbar på för fullt för att hitta åtgärder och vår förhoppning är att det finns en förståelse för att vi behöver göra något, säger Carlsson på frågan hur hon tror att de anställda och facken kommer reagera på kommande sparförslag.

”Osthyvel” räcker inte

Vilka åtgärder som ska föreslås vill inte Catharina Carlsson gå in på i dagsläget.

– Vi har ganska korta tidsramar, men vi ser att vi kommer kunna hitta åtgärder.

Det handlar inte om att med ”osthyvel” skära ned lite inom alla verksamheter.

– Vi måste se större bitar också, säger Carlsson.

Samtidigt är det knappast möjligt att lyfta och ”lägga ned” någon del av verksamheten eftersom den i mångt och mycket styrs av lagar som kommunen måste följa.

På ett övergripande sätt handlar det enligt Catharina Carlsson att se om man jobbar rätt eller om det finns alternativa arbetssätt som kan spara pengar.

Förebyggande arbete

Ett exempel på ett nytt arbetssätt som socialförvaltningen vill införa är vad Carlsson kallar ett ”hemmavårdsteam”. Det ska kunna gå in och arbeta intensivt med ungdomar som riskerar att hamna på institution.

– På så vis skulle vi kunna bromsa inflödet till institutioner vilket är en kostnad som ökat mycket.

Det kan också handla om vad Catharina Carlsson kallar ”flexibel bemanning”: att olika avdelningar tar hjälp av varandra när det saknas personal, i stället för att kalla in vikarier.

Under våren finns det planer på att jämföra Kumlas kostnader på socialförvaltningen med hur det ser ut i andra kommuner.

– Det gäller att jämföra sig med kommuner som har liknande struktur, säger socialchefen.

Målet med jämförelserna är att se om Kumla satsar förhållandevis mycket eller lite på något område. Ett diskussionsämne är exempelvis om Kumlas budget för försörjningsstöd ligger för lågt trots att den till i år fått ett tillskott på 3,5 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons