Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spiralsjalar tillverkas lätt på löpande band

Det går aaldrii... eller?
Att sticka och virka spiralsjalar visade sig vara enklare än vad många trodde, på de stickkaféer som hålls på Kvarngården.

Annons
Färgglatt. Här visas hela lagret av spiralsjalar som gjorts inför kommande vårmarknad. Erna Gahm är initiativtagare till stickkaféträffarna på Kvarngården.

Stickkaféer finns sedan tidigare, som kulturkonsulenten Lilian Edström ansvarar för. Sedan efter jul finns det också liknande träffar på Kvarngården, efter ett initiativ av Erna Gahm.

Särskild specialitet på dessa träffar är de så kallade spiralsjalarna. Snart sagt alla äldre damer har en sådan kring sin hals, då de slår sig ner runt borden i lokalen.

– Det kan se svårt ut, och många trodde så i början. Men det är det inte, säger Lilian Edström.

Det visar sig att dessa sjalar tvärtom är ett utmärkt handarbete för den som med åren fått sämre syn och kanske är lite ostadig på handen. Den som väljer att sticka kör fem vanliga maskor och vänder sedan garnet för att börja åter åt nästa håll. Då bildas ett vackert spiralmönster.

– Ännu enklare tycker några det är att virka, eftersom man då har en endast en virkkrok att hålla reda på istället för två stickor. De sjalarna blir lite tunnare men kan då istället bäras i dubbla varv runt halsen, förklarar Lilian Edström.

Ulla Lindqvist har en ljuslila sjal runt halsen. Det är hennes favoritfärg säger hon. Pågående just nu är en sjal i blandade rosa och lila färger.

– Den kan de få ta till försäljningen, säger Ulla med ett leende.

Hon har tidigare i livet stickat en hel del, främst då hennes barn var små, och sytt många tavlor.

– Men nu ser jag inte lika bra längre och då är det ett roligt alternativ att virka sjalar istället.

Den 27 april, nästa fredag alltså, är det vårmarknad på Kvarngården. Den första efter flera års uppehåll. Och det är med sikte på detta som de speciella sjalarna de senaste månaderna har stickats och virkats.

Monica Löfgren stickar dock en halsduk istället. Det visar sig att hon redan är framme vid nästa steg i den fortsatta stickplaneringen:

– Snart har vi så mycket spiralsjalar att det måste både räcka och bli över till alla som vill ha. Så den här modellen tänkte jag kunde passa bra att istället ha till kommande julmarknad.

Framförsikt, minsann, mitt i det avkopplande handarbetet.

Koncentration. Ruth Björklund har liksom de flesta runt bordet prytt sig med en egentillverkad spiralsjal.

Mer läsning

Annons