Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för nötter på Kumlaanstalten

Varor med nötter i ska förbjudas i fängelsekiosker.

Annons

En man från Borås som avtjänar ett fängelsestraff på Kumlaanstalten för flera brott har tvingats sitta isolerad i över ett halvår på grund av sin allergi. Mannen är svårt allergisk mot flera saker, bland annat nötter, damm och starka parfymer.

Eftersom anstalten inte kunde garantera en nötfri miljö på en gemensam avdelning placerades mannen på isoleringsavdelningen. Trots det uppger mannen att han har fått nio-tio kraftiga allergiska reaktioner, bland annat efter att han har serverats mögligt bröd till frukost.

Mannen klagar även på att anstaltens tvål innehåller parfym och att personalen använt parfym, trots att de vet om hans allergi. Mannen har nu JO-anmält Kriminalvården.

Kriminalvården svarar att det är beklagligt att mannen anser sig illa behandlad och att han har serverats mögligt bröd och fått fel kost. Tvålen är däremot godkänd av Astma- och allergiförbundet.

Vidare uppger Kriminalvården att deras handbok för kioskverksamhet är under revidering. I den nya versionen ska nötter tas upp som en otillåten vara med tanke på allergiker.

Mer läsning

Annons