Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankställe möjliggör köp av flera gasbilar

Nu är det inte långt kvar innan Kumla får gas i tankarna. I går togs det första spadtaget till ett tankställe på Västra Drottninggatan.

Annons
Grävt var det här. I duggregn och snålblåst tog Katarina Hansson och Jens Isemo det första spadtaget till Sydnärkes första biogasstation. Foto: Åsa Eriksson.

NA har tidigare berättat om hur Kumla kommun tillsammans med Örebro kommun köpte in sig i Biogasbolaget, som startades av Karlskoga kommun. En av avsikterna var att bolaget skulle etablera ett tankställe i kommunen.

Nu är alltså det på gång. I går tog kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson, (S) första spadtaget tillsammans med Biogasbolagets vd Jens Isemo.

Till sensommaren är det tänkt att den första gaspåfyllningen ska bli av i Kumla.

Kumla kommun har väntat med att köpa in nya bilar i avvaktan på gasmacken. Men nu kan det bli köpa av. 3,8 miljoner kronor finns avsatta i år för inköp av nya fordon.

– Allt ska inte gå till gasbilar. Det är också aktuellt att byta några mindre lastbilar, och de är inte gasdrivna, säger Bertil Ringqvist, tillförordnad teknisk chef.

De gasbilar som ska köpas in kommer framförallt användas av socialförvaltningen, till exempel för den hemtjänstpersonal som förflyttar sig med bil.

Enligt Ringqvist är det troligen aktuellt att köpa in bilar i Golf-klassen, lite större än de allra minsta.

En gasdriven bils inköpspris är något högre än en bensin- eller dieseldriven bil, men skillnaderna har minskat.

De obligatoriska spadarna, på tisdagen flitigt mediebevakade.

Mer läsning

Annons