Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänstemän besökte Folkatorp ridskola

Måndag 19 augusti är det kommunal ridskolestart vid ridskolan i Folkatorp. Inför detta var det häromdagen rundvisning med två av kommunens tjänstemän.

Annons
Rundvisning. Solen sken under rundvandringen på Folkatorp. Från vänster Malin Engström, styrelsemedlem, Annika Hallberg, kultur- och fritidschef, Greger Palm, kassör och firmatecknare för Folkatorps Ridsportsällskap, Marie Rojal, styrelseordförande i Folkatorps Ridsportsällskap och Eddy Fransson, chef på fritidsavdelningen Kumla kommun.

Efter en längre tids turbulens med ekonomiska svårigheter har Folkatorps Ridsportsällskap börjat resa sig igen. I våras vann de upphandlingen om att få bedriva kommunens ridskola.

– Det är ett treårigt avtal och det betyder mycket för oss att vi fick det, säger Greger Palm, kassör och firmatecknare för Folkatorps Ridsportsällskap.

Fram till för några år sedan hade Folkatorps ponnyridskola 300 ridande elever och som mest över tjugo ponnyer. Idag finns 90 elever, och 11 ponnyer, sex stycken A- och B-ponnyer och fem stycken C- och D-ponnyer. Ridlektioner kommer att hållas tisdag till lördag och med hoppträning på måndagar.

– Det är inte optimalt med en ridskola så pass långt utanför Kumla. Vi hade ju helst sett att de ridande hade cykelavstånd till stallet. Men nu när vi inte kunde lösa det på annat sätt så hoppas vi på att det här ska fungera, säger kultur- och fritidschef Annika Hallberg.

Kommunen betalar ut ett bidrag per ridande elevtimme till ridskolan, med ett högsta tak på 454 000 kronor om året.

– Pengarna ska gå till ungdomar 6-18 år, det är de som är prio ett för oss, säger Eddy Fransson, chef för fritidsavdelingen.

Rundvisningen innefattar hagarna, där hästarna från och med nu ska börja gå ute dygnet runt med tillgång till vindskydd och där de stallas upp endast inför ridlektionerna.

Efteråt säger Annika Hallberg om sitt helhetsintryck av ridskolan att hon tyckte hon mötte ett bra engagemang och att det känns som en verksamhet i uppstartskede.

Hade du hellre sett en större ridanläggning?– Efterfrågan avgör. Min främsta vilja är att de som vill rida ska kunna göra det, utan att behöva köa. Hagaby började även de i liten skala för att sedan växa.

Folkatorp har bygglov till att bygga ett större ridhus, men tiden får utvisa vad som blir verkligt.

– Nu gäller ett steg i taget. Vi jobbar på att bygga upp ett förtroende för vår verksamhet igen, och där är kvalité på undervisningen viktigare istället för att skena iväg, säger Greger Palm.

Läs mer i lördagens papperstidning eller köp e-tidning här nedan.

Engagerad. Greger Palm har med tiden blivit allt mer engagerad i ridskolan och gården i Folkatorp, där fastigheterna ägs av sonen Ola Palm.

Mer läsning

Annons