Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvskytt sköt trana

Allt tyder på att det är länets första tjuvskjutna trana som påträffades i Nynäs för några veckor sedan.

Annons

Det var den 31 augusti som länsstyrelsens konsult Pär Nilsson upptäckte den döda tranan. Nilsson var ute vid Nynäs, vid Kumlas kommungräns mot Örebro, för att sätta upp skrämselanordningar mot fåglar.

Länsstyrelsen skickade den döda tranan till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för få reda på dödsorsaken. Där upptäcktes att tranan blivit skjuten och vid obduktionen fann man blyhagel i fågelkroppen.

Första fallet

Den 5 oktober, dagen efter att länsstyrelsen fått SVA:s rapport, polisanmäldes det inträffade som ett jaktbrott. I år har nämligen inte länsstyrelsen beviljat någon skyddsjakt på trana.

– Mig veterligen är det här den första tranan i länet som skjutits av tjuvjägare. Senast vi fick ansökningar om skyddsjakt på trana var 2009, men då sköts ingen fågel, säger Johanna Månsson Wikland som handhar jaktfrågor på Länsstyrelsen i Örebro län.

Att det inte kommit in fler ansökningar sedan dess uppfattar Månsson Wikland som att problemen med tranor minskat.

Utredningen nedlagd

Polisen har valt att lägga ned utredningen om den tjuvskjutna tranan.

– Det har visat sig vara svårt att komma vidare med den här utredningen, säger tillförordnade närpoliscefen i Hallsberg Bo Rosendahl.

Det handlar om ett brott mot tredje paragafen i Jaktlagen. Skulle tjuvjägaren påträffas kommer påföljden att minst handla om böter, men även fängelse i sex månader finns med i straffskalan.

Mer läsning

Annons