Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torgstadga krockar med yttrandefriheten

Kumlas nya torgstadga krockar med grundlagen anser länsstyrelsen, som överklagat det beslut kommunfullmäktige klubbade i mars.

Annons

Avsikten med den nya lokala ordningsföreskriften, där torgstadgan ingår, var framförallt att torghandeln skulle förläggas till särskilda dagar och att varje säljares utrymme skulle begränsas.

I stadgan togs även några andra ordningsregler med, såsom att det ska vara förbjudet att sälja märken och symboler med drogrelaterade och rasistiska budskap.

Det opponerar sig länsstyrelsen emot eftersom man anser att det strider mot den grundlagsskyddade yttrandefriheten. Där ingår även att genom kläder och märken meddela sina åsikter.

En torgstadga får endast innehålla föreskrifter som är motiverade av ordnings- och säkerhetsskäl och de märken kommunen vill förbjuda försäljning av kan inte sägas vara farliga i sig.

Länsstyrelsen hävdar också att märken med rasistiskt innehåll skulle man kunna ingripa mot på annat sätt. Till exempel genom lagen om hets mot folkgrupp, men reglerna hör inte hemma i en ordningsstadga.

Kumla kommun har i sin tur överklagat länsstyrelsens underkännande av ordningsstadgan till förvaltningsrätten i Karlstad.

Kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson, (S), hävdar i ett brev till förvaltningsrätten att ”märkesreglerna” har sin plats i ordningsstadgan. Det är varor som kan orsaka konflikter mellan människor och kan därför motverka att torget är en plats för gemenskap mellan alla Kumlabor.

Mer läsning

Annons