Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikcenter ersätter elever

Trafikcenter i Kumla kompenserar nu de gymnasieelever från Sydnärke som inte fått det antal körtimmar på Trafikcenter som de haft rätt till. Enligt en överenskommelse med Sydnärkes Utbildningsförbund ska Trafikcenter stå för cirka 300 000 av de kostnader som de extra insatserna medför.

Annons

Enligt Hans Karlsson, ordförande i Sydnärkes utbildningsförbund, är överenskommelsen ett resultat av den utredning förbundet låtit revisionsfirman PwC göra. PwC fick uppdraget efter NA:s granskning av Trafikcenter och den kommunala körkortsutbildningen i Kumla.

– Vi är tacksamma för att NA:s granskning satte fokus på de här problemen, även om vi inte var helt obekanta med dem tidigare. Vi tog ju hem utbildningen till Hallsberg för ett år sedan eftersom vi hade synpunkter på bland annat kvaliteten. Men PwC:s utredning har visat på fler brister än vi trodde, säger Hans Karlsson.

Det handlar om 24 elever vid Alléskolans fordonsprogram i Hallsberg. Enligt Hans Karlsson kan PwC:s rapport inte styrka att eleverna fått den utbildning Sydnärkes Utbildningsförbund har betalat Trafikcenter för.

– Vi har nu enats med Trafikcenter om hur de här eleverna ska hinna få sin utbildning kompletterad innan de tar studenten den 10 juni. Det har varit det centrala för oss, säger Hans Karlsson.

– Dels kommer Trafikcenter att ställa en lastbil och en lärare till förfogande, dels har vi knutit upp två externa körskolor. Dessutom ställer vi om egna resurser, fortsätter han.

Överenskommelsen innebär att Trafikcenter kommer att stå för i storleksordningen 300 000 kronor av de kostnader som de extra insatserna medför.

– När det här rullades upp av NA var vi i förbundet överens om att vi måste knyta till oss externa ögon och öron, och med facit i hand ser vi att det var nödvändigt att få den här genomlysningen. Nu lämnar vi det här bakom oss och ser framåt, säger Hans Karlsson.

Thage Arvidsson, ordförande i Trafikcenters styrelse, tycker att överenskommelsen är rimlig:

– Efter att Sydnärkes Utbildningsförbund sade upp avtalet med oss har vi ändå en skyldighet att fullfölja vårt åtagande och se till att eleverna får den utbildning de ska ha. Nu har vi kommit fram till en lösning som är rimlig för bägge parter. Vi tar 60 procent av den totala kostnaden, resten står Sydnärkes Utbildningsförbund för.

I höst avslutar PwC sitt uppdrag åt Sydnärkes Utbildningsförbund.

– Vi vill kvalitetssäkra de tjänster vi köper externt rörande olika utbildningsprogram och hitta arbetsformer som hindrar att något liknande händer i framtiden, säger Hans Karlsson.

Trafikcenter

NA granskade i februari och mars Kumla kommuns yrkesförarutbildningar, som bedrivs på entreprenad av Trafikcenter/Scantec AB, som i sin tur ägs av Länstrafiken.

Till skillnad från andra kan eleverna få körkort för bil, buss och lastbil genom sin utbildning, utan att behöva göra några prov på Trafikverket.

Granskningen visade bland annat att elever fått körkort utfärdade på bristfälliga grunder och att lärare pressats att godkänna elever som inte klarat kunskapskraven.

I samband med granskningen inledde Transportstyrelsen och Skolinspektionen en tillsyn av utbildningen. Den är fortfarande inte avslutad.

Mer läsning

Annons