Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Transportstyrelsen: "Det luktar jäv"

Den förarprövare som nu granskas av Transportstyrelsen har sett till att hans egen son har fått yrkeskompetensbevis för tung trafik.
– Det är klart olämpligt att använda sitt förordnande på det här sättet. Det luktar jäv, säger Nils-Gunnar Eriksson på Transportstyrelsens tillsynsenhet.

Annons

Förarprövarens son hade redan körkort för buss och lastbil när han 2007 började på Komvux i Kumla. Där fick han ett yrkeskompetensbevis för godstransporter efter att ha blivit godkänd av sin far.

Absolut inte anhöriga

Båda har arbetat på Trafikcenter i Kumla, som bedrivit yrkesförarutbildning på uppdrag av Kumla kommun och Komvux.

Enligt Nils-Gunnar Eriksson på Transportstyrelsen bör en förarprövare absolut inte medverka till att anhöriga får behörigheter för tung trafik.

– Det är inte svårt att slippa misstankar om jäv. Man ser helt enkelt till att den anhöriga gör provet på Trafikverket i stället. Eller kopplar in en annan förarprövare när det är möjligt.

Rektorns ansvar

Rolf Östman, rektor för Komvux i Kumla, håller med:

– Hade jag varit rektor då hade jag ordnat det på något annat sätt. Som rektor har man ett ansvar för att ingen ska kunna ifrågasätta elevernas kunskaper och det kan man göra om det går till på det här sättet.

Förarprövarens son tycker inte att det är konstigt att han fått sitt yrkeskompetensbevis tack vare sin pappa.

– Nej, det tycker jag inte. Jag gick de kurser jag skulle gå och blev snarare hårdare granskad än de andra, säger han.

Förarprövaren själv har inte gått att nå för en kommentar.

Mer läsning

Annons