Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tummen upp räcker inte tycker Mira Bogren

Sedan sensommaren har Mira Bogren haft den här dagen i sikte. I kväll öppnas dörrarna till välgörenhetskonserten Help for humanity.

Annons
Lapplisa. Många undanvikta vindrutetorkare har det blivit för Mira Bogren när hon spridit information om kvällens välgörenhetsgala i Kumla. Foto: Jan Wijk

Klockan fem i eftermiddag börjar galan på scenen i Folkets hus. Hur det kommer gå har Mira ingen aning om, men hon vet att hon har gjort allt hon har kunnat.

”Överallt” har bilar lappats med småaffischer om konserten, information har spridits via tidningar och på facebook.

Känslan i kroppen?

– Jag är inte nervös, jag är panikslagen. Det vore skönt om det var över, konstaterar hon.

Panikkänslan grundar sig framför allt i att hon undrar hur många som kommer.

– Tänk om vi skulle sälja 500 biljetter. Det skulle bli 100 000 kronor. Hur mycket mat och mediciner skulle inte det kunna räcka till.

Frågan är om ett ”tummen upp” på facebook betyder att folk faktiskt masar sig till Folkets hus i verkliga livet också. Det var skillnaden mellan nätengagemang och ”riktigt” engagemang som drog i gång hela projektet för Miras del.

– Under Gazakriget i somras blev min facebook- sida överöst med klipp och filmer. Det plingade hela tiden.

När den konflikten lugnade ner sig, åtminstone i facebookflödet, dök Isis fördrivningar av kristna minoriteter upp i stället.

Men det alla egentligen inser – en delad länk ger ingen riktig hjälp – drabbade Mira och resultatet blev Help for humanity.

Med på galan är banden Soulminsteriet, Mandylon, Convivium, The MNH, Gunget, Feed The End och Wildcards. Lika glad som Mira är över de band som ställt upp, lika irriterad kan hon känna sig över att andra nobbade.

– Jag har fått höra ”vi gör inte välgörenhet”. Det gör mig ledsen och frustrerad.

Pengarna skickas via Röda Korset och Mira säger att hon har kontakt med Röda korsarbetare på plats i regionen. Förhoppningsvis kan man under galan i kväll via Skype ha direktkontakt med Gaza.

Galan i all ära. Det viktiga är att folk skänker och möjliggör hjälp åt andra.

– Litar man inte på mig kan man sätta in pengarna direkt hos Röda Korset.

Kan du tänka dig att göra det här igen?

– Absolut, nu har jag kött ju på benen.

Och faktum är att hon fortsätter. I november är Mira volontär vid ett liknande arrangemang i Stockholm. Men först: Den egna galan med start i eftermiddag.

Mer läsning

Annons