Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turbulens på Frejgården

Dåligt chefskap på Kumlas boende för ensamkommande barn har gjort att Frejgården inte är ett tryggt hem. Det är flera tidigare anställda överens om.
Den tidigare föreståndaren Suad Poric anser inte att problemen är så stora som de beskrivs.

Annons

– Vi kämpade verkligen för att förbättra verksamheten. Vi vände det hela tiden till vad som var barnets bästa, säger Camilla en av de fyra ur den tidigare personalen NA har pratat med.

Enligt personalgruppen har personalavdelningen, individ- och familjeomsorgen och facket antingen varit passiva eller aktivt tagit föreståndarens parti.

– Vi förstår inte varför, säger Britt och får medhåll från de andra.

Personalen berättar om en arbetsvardag där man lätt får en utskällning av föreståndaren, där anställda på olika sätt förminskas, där olika åsikter inte tolereras och kompetens inte tillvaratas.

Till slut författade fem av de då sju anställda ett brev där de utförligt beskrev sin situation. Strax därefter deltog kommunens personalchef Ulla Lundholm vid en arbetsplatsträff.

– I slutet av mötet gick hon laget runt och frågade om vi kände till brevet, berättar Britt.

Några av dem som hade varit med och skrivit brevet nekade till det. Men några vidhöll att de kände till brevet. En av dem var Britt.

– Direkt efter mötet sade personalchefen till mig att jag fick sluta med omedelbar verkan. Jag var inte välkommen tillbaka.

Britt frågade om det berodde på brevet, men det förnekades.

– Någon motivering till varför jag fick sluta har jag inte fått.

Suad Poric, fram till helt nyligen föreståndare för Frejgården, ansågs lämpad för jobbet då han tidigare arbetat på kommunens flyktingmottagning.

Någon formell högskoleutbildning har han inte, och han har inte heller för avsikt att läsa in en sådan.

– Vad vi gör är det viktiga, inte vad jag har för utbildning. Jag kommer inte att utföra mitt arbete på något annat sätt om jag går en utbildning, säger Suad Poric.

– Suad och jag har diskuterat väldigt mycket kring ledarskap och ledarstil efter att brevet kom. Jag har känt Suad i många år. Jag har aldrig upplevt någon liknande kritik mot honom, säger Ulla Lundholm.

Personalen säger att kritik har förts fram mycket tidigare än innan brevet sändes.

– Jag kan inte förstå att brevet skulle vara en slags sista utväg. Ingen har kommit till mig med kritik mot Suad.

Ulla Lundholm säger att hon hade goda skäl till varför två personer fick lämna personalgruppen.

– De trivdes inte på jobbet och vi trivdes inte med dem, då finns det ingen anledning att fortsätta. Brevet mer befäste min bild.

Brevet diariefördes aldrig av Ulla Lundholm då den ansågs vara en intern skrivelse.

– Vi var visserligen meddelarfrihet i kommunen, men generellt sett tycker jag inte om anonyma brev. Jag har ett krav på kommunens anställda att de ska kunna stå upp för sina åsikter.

Fotnot: De anställda heter egentligen något annat.

LÄS MER I DAGENS NA, köp ett lösnummer av digitala NA här för 10 kronor.

(inloggningen gäller i 24 timmar)

Mer läsning

Annons