Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga köper droger på nätet

Ungdomar i Sydnärke berusar sig framför allt med alkohol, men nätdroger och sniffning förekommer också.

Annons
Drogmotståndare och polis på Vialundsskolan.

Caisa Lyly är ungdomshandläggare på socialförvaltningen i Laxå och hennes känsla är att användningen av nätdroger ökar i kommunen.

– Det säger jag utan att ha någon undersökning som stöd. Men när jag frågar ungdomar vilka droger de känner till så nämner de först spice och tändargas, och inte de droger som vi vuxna tänker på, som heroin eller amfetamin, säger hon.

Josefine Dimberg, fältassistent i Hallsberg säger att det är svårt att bedöma hur omfattande förekomsten av nätdroger är bland Hallsbergs ungdomar. Men att det förekommer är helt säkert. Och oavsett om det är få eller många som använder nätdrogerna så ser Josefine Dimberg det som oroväckande.

– Det är ett jättestort problem att man så enkelt kan sätta sig vid datorn och beställa hem livsfarliga preparat.

Anna Rozenbergs, Kumla mot Narkotika, är säker på sin sak:

– Nätdrogerna är ingen våg som kommer och går, de är här för att stanna.

Den här torsdagseftermiddagen träffar hon, hennes kollega Ola Bosshammar och två av Kumlas närpoliser en stor del av Vialundskolans lärare. De vill informera och starta diskussion.

– Ni lärare har en jätteviktig del i det här, eftersom det är ni som träffar ungdomarna dagligen och även följer dem en längre tid och kan se förändringar i deras beteende, poängterar Ola Bosshammar.

Fältassistenterna i Kumla mot narkotika, Ola Bosshammar och Anna Rozenbergs, har uppfattningen att användningen av nätdroger ökar i Kumla.

När fenomenet var ganska nytt så var användarna oftast ungdomar som redan provat på droger och med ett tränat öga kunde man ”se” vem som var i riskzonen.

Den bilden har ändrats. Nu beställs droger av ”vem som helst” och hämtas ut på posten.

Vill du veta mer om nätdroger och ett djupare reportage läs dagen tidning.

Mer läsning

Annons