Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbyggnad av Vialund diskuteras

KUMLA
Kan det skapas ett bättre klimat på Vialundskolan om skolan byggs ut till en f-9-skola? Det tror Kumlas socialdemokratiska styre.

Annons

NA har de senaste dagarna skrivit om problemen på Vialundskolan, med bland annat sjukskrivna lärare och skolkande elever.

Skolan är idag kommunens enda renodlade högstadieskola, för årskurs 6-9. Nu har det börjat talas om att Vialund skulle bli en skola för alla åldrar, liknande de f-9-skolor som i dag finns i Kumlaby och Skogstorp.

Diskussioner förs

– Vi för diskussioner inom partiet. Vi ser fördelar med att göra även Vialundskolan till en f-9-skola. Upplevelserna vi har från Kumlaby och Skogstorp är att det blir ett lugnare klimat med blandade skolår, säger Katarina Hansson, (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

En satsning på detta, som även vänsterpartiet har skrivit under på, ligger dock rätt långt fram i tiden. Det som föreslås är att en utredning kring samtliga skolors lokalanvändande ska ske 2013 där en eventuell utbyggnad av Vialundskolan kan komma att ingå. Något äskande om pengar finns ännu inte.

– Vi har inte räknat på vad det kan komma att kosta, säger Katarina Hansson.

Miljonsäskande från oppositionen

Oppositionspartierna har i sitt budgetförslag en både tidigare och tydligare satsning på Vialundskolan. De vill att 50 miljoner tillsätts 2012 följt av ytterliggare 30 miljoner året därpå. De grundar dock sitt förslag mer på Kumlas befolkningstillväxt.

– Det är i dag knökafullt vid Kumlaby och Skogstorp. Nu vill vi med en satsning på Vialundskolan skapa tre jämnstarka skolområden, säger Per Holm, (KD) , gruppledare för oppositionen i barn- och utbildningsnämnden.

Parallellt med satsningen på Vialundskolan ser han för sig byggnation av bostäder i Kumlas västra delar, både i området kring Vialundskolan och vidare ut mot Åbytorp.

– Bostadsbebyggelsen på väster är viktig, för att skapa en jämn elevström till våra olika skolor.

Mer läsning

Annons